Leon, Boas en Sven hadden 12 bomen op hun skelters gehesen om in te leveren op het KW-Plein.
Leon, Boas en Sven hadden 12 bomen op hun skelters gehesen om in te leveren op het KW-Plein. Myriam Dijck

Flinke buit kerstbomen per skelter opgehaald

Algemeen 544 keer gelezen

Waddinxveen – Al twee weken waren ze bezig met de voorbereidingen: Sven, Leon (beiden 10 jaar) en Boas (9) uit de Oranjewijk vroegen buren, familie en vrienden of ze hun kerstboom mochten meenemen.

Op vrijdag 7 januari kwamen ze met twee skelters naar het gemeentelijke inleverpunt op het Koningin Wilhelminaplein in Waddinxveen. Volgens de jongens waren veel buren erg blij dat de ophaalploeg vandaag langskwam. Leon: “Mijn buurvrouw zei: ‘hèhè, eindelijk kan die boom weg’”.

De bomen hadden ze op de aanhangers gehesen die ze speciaal voor de ophaalactie hadden aangepast. Samen met zijn vader had Sven vier balken op de aanhanger van zijn skelter gespijkerd om de bomen op hun plek te houden. Boas had een paar platen bevestigd op zijn aanhanger. “Dat hebben we gisteravond gedaan”, zeiden de jongens trots.

De buit, 12 kerstbomen, was nog maar het begin. Volgens Leon moesten ze in totaal 15 keer heen en weer rijden. “Nee hoor”, sprak Sven hem tegen, “volgens mij hebben we 31 of 32 bomen opgehaald.” Maar dat ze nog lang niet klaar waren, daar waren ze het wel over eens.
Voor elke boom kregen ze 50 cent van de gemeente. Wat ze met het geld gingen doen? Sven: “Dat weten we nog niet. Het gaan ons niet per se om het geld eigenlijk. Zo hebben we gewoon wat te doen in de vakantie.”

De jongens uit de Oranjewijk waren zeker niet de enige met een grote buit kerstbomen. Finn, Lode en Olaf bij hadden gezamenlijk 50 kerstbomen verzameld in de buurt van het Nicolaaserf. Aan de Junolaan waren zelfs 72 bomen verzameld door de kinderen uit de buurt.

Op 7 januari konden op zeven verschillende plekken in Waddinxveen kerstbomen worden ingeleverd. Bij 50 bomen of meer kwam iemand van de gemeente op verzoek bij mensen thuis langs om te bomen mee te nemen. De bomen gingen direct naar groenrecycler Wagro waar ze met ander groenafval worden versnipperd en verwerkt tot compost.