Een weg door het Gouwebos voor een betere ontsluiting van Boskoop is niet bespreekbaar in Waddinxveen.
Een weg door het Gouwebos voor een betere ontsluiting van Boskoop is niet bespreekbaar in Waddinxveen. Foto: Myriam Dijck

BBG: Alles valt of staat met de volgorde van projecten

Algemeen 564 keer gelezen

Waddinxveen - Leg nou eerst de Bodegravenboog aan, doe onderzoek naar een tweede oeververbinding bij Boskoop en ga voor ondertunneling in Hazerswoude-Dorp. Deze volgorde heeft absoluut de voorkeur van de raadsleden in Waddinxveen wanneer het gaat om het regioproject Beter Bereikbaar Gouwe. Woensdagavond 8 december werd in de commissie Ruimte en Infrastructuur gesproken over instemming met het hele maatregelenpakket en daarmee ook een uitgave van 1,27 miljoen euro voor de gemeente Waddinxveen. 

Nicole Lamers

Wethouder Kirsten Schippers trapte echter op de rem. “Ik snap dat u prioritering aan wil brengen, maar zo eenvoudig is dat niet. De Bodegravenboog willen we liever vandaag dan morgen gerealiseerd zien, maar het Rijk gaat daarover. En zoals u weet zitten we met een demissionair kabinet en dan nog ligt die boog er niet vandaag of morgen.” 

Dan maar een motie aan het adres van de Rijksoverheid met de boodschap dat er haast is geboden. Dat is wel een mogelijkheid en de kans is groot dat die woensdag 15 december bij de raadsvergadering door het CDA wordt ingediend en dat daarbij gerekend kan worden op brede steun in de raad. 

Op veel minder steun kan Raymond Boer van de VVD rekenen daar waar het gaat om de motie die hij mogelijk wil gaan indienen. Hij bracht voor het voetlicht dat zijn partijgenoten in Alphen aan den Rijn hebben geopperd dat een tweede oeververbinding met een weg door het Gouwebos toch graag onderzocht willen hebben. 

Hij trapte daarmee tegen één van de heilige huisjes in Waddinxveen: een weg door het Gouwebos. “Ik zeg niet dat wij hier voor zijn, maar ik begrijp wel dat onze buurgemeente die na de provincie het meeste geld inbrengt, namelijk 20 miljoen euro, wel graag alle opties bekijkt.” Geen van de andere partijen stond positief tegenover het plan van Boer.

Boer opperde tevens het idee om de besluitvorming over de gemeenteraadsverkiezingen te tillen. Maar Schippers wilde daar niets van weten. “Iedereen heeft het juist over het versnellen van bepaalde maatregelen zoals de aanleg van de Bodegravenboog. Als we nu dit besluit uitstellen en wachten totdat er een nieuw college zit na de gemeenteraadsverkiezingen in maart, schuift alles zo weer een half jaar op. Dat moeten we juist niet willen.” 

Hans van Mourik van PCW deed nog een poging het Coenecooppootje in de plannen te fietsen, maar kreeg weinig bijval.