Op het braakliggende terrein naast de voetbalvelden komen straks 160 woningen.
Op het braakliggende terrein naast de voetbalvelden komen straks 160 woningen. Foto: Myriam Dijck

Geen nieuwe participatieronde voor bouw van wijk ‘t Suyt 2

Algemeen 603 keer gelezen

Waddinxveen - Wethouder Martijn Kortleven ontving woensdagavond in de commissie Ruimte en Infrastructuur vooral complimenten van raadsleden over nieuwbouwplan ‘t Suyt 2 (160 huizen), dat tussen de sportvelden van Be Fair en de Onderweg gaat komen. “Een mooi en duurzaam plan”, noemde Albert Kerssies van PCW het en ook Frans Schwiebbe van het CDA zei zich wel met het plan in grote lijnen te kunnen vinden. 

Nicole Lamers

De twee zaten ook op één lijn qua het voorrang geven aan lokale bewoners. Schwiebbe wees erop dat het door een wetswijziging vanaf 1 januari 2022 mogelijk zou zijn om 30 procent van de woningen in een goedkoper segment of huur toe te wijzen aan Waddinxveners. Hierover wordt woensdag 15 december een motie ingediend bij de raadsvergadering. 

Voor wat betreft de inspraak, met name van de bewoners aan de Onderweg, verdient dit project bepaald geen schoonheidsprijs. Deze mening was vooral Henry ten Zijthoff (PvdA/GL) toegedaan. In het verleden zijn de bewoners aan de Onderweg niet uitgenodigd deel te nemen aan de klankbordgroep terwijl zij wel op de nieuwe wijk uitkijken. 

Wethouder Kortleven wees erop dat dit gebeurd is in het verleden, toen Ten Zijthoff nog zelf wethouder was. Kortleven benadrukte dat hij daarna zelf vele bijeenkomsten heeft gehouden en met omwonenden en belanghebbenden heeft gesproken en dat alles transparant is verlopen. 

Ten Zijthoff zei Kortleven ook niets te verwijten, maar sprak over ‘een weeffout uit het verleden’ en vroeg zich af of een deel van de inspraak toch niet opnieuw kon worden gedaan. Wethouder Kortleven zei dit niet van plan te zijn. “Dan doe ik de vele mensen die ook hebben meegepraat en blij zijn met het plan, enorm tekort.”

Bewoners van de Onderweg verzetten zich tegen de plannen, omdat de groenstrook die nu bebouwd gaat worden, eerder niet in beeld was. Daarnaast wordt de Onderweg als ontsluitingsweg aangewezen als de Bentwoudlaan onverhoopt niet aangelegd mocht worden.