Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>De Nieuwe School aan de Wingerd bestond maar even.</p>

De Nieuwe School aan de Wingerd bestond maar even.

(Foto: archief)

Dikke streep door nieuwe school voor Waddinxveen

  •   keer gelezen

Waddinxveen - Het college van burgemeester en wethouders in Waddinxveen staat niet achter de oprichting van een spiksplinternieuwe school met de naam Cadans en vraagt de Minister van Onderwijs dan ook het verzoek tot stichting niet in te willigen.

Nicole Lamers

De school in oprichting had eerder laten weten dat er een dringende behoefte is aan meer kinderopvang in Waddinxveen en dat de lokale Kinderopvang Waddinxveen en de Stichting Onderwijs daarom de handen ineen hadden geslagen om een Integraal Kind Centrum (IKC) voor onderwijs én opvang te starten. Met voldoende steunbetuigingen van ouders had IKC Cadans bedacht om in augustus 2023 te beginnen. 

Het college heeft deze week laten weten hier niet achter te staan. Volgens het dagelijks gemeentebestuur hoorde het van dit plan via de lokale media (Hart van Holland) en is er geen voorgeschreven overleg geweest met de andere scholen in Waddinxveen. Ook heeft de nieuwe school geen meerwaarde in de zin van ‘iets heel nieuws’ bieden. 

Het college wijst erop dat onlangs het groene licht is gegeven voor de uitbreiding van de Dick Brunaschool en TOV in de Triangel en dat Cadans de indruk wekt om ook in Triangel te willen zitten, terwijl het - volgens het college - is ingetekend op de plek van de sportvelden. In Park Triangel zou volgens B en W ook helemaal geen plek zijn. 

En dan verwijst het college nog naar het debacle van De Nieuwe School aan de Wingerd dat in 2020 de deuren weer moest sluiten na slechts twee jaar te hebben bestaan, nadat het de kwalificatie Zeer zwak’ kreeg van de Inspectie van Onderwijs, en tevens niet genoeg leerlingen had. 

Met name de herplaatsing van zo’n honderd leerlingen leverde toen de nodige problemen op, kan het college zich nog goed herinneren. Ook Cadans zal de stichtingsnorm niet halen (in Waddinxveen gaat het om 223 leerlingen), daar is het college van overtuigd. 

Het dagelijks gemeentebestuur merkt tevens op dat de Stichting Onderwijs nogal wat van plan is de komende tijd en dat er nog veel meer aanvragen zijn gedaan voor nieuwe scholen. Het college heeft twijfels over de uitvoerbaarheid hiervan.

Meer berichten