Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>&nbsp;Bert Cremers.</p>

 Bert Cremers.

(Foto: Riekelt Bezemer)

Oud-burgemeester Cremers (72) overleden

  •   keer gelezen

Waddinxveen - Oud-burgemeester Bert Cremers is woensdag 8 september op 72-jarige leeftijd overleden. Hij was sinds korte tijd ernstig ziek. 

Nicole Lamers

In november 2017 werd de in Limburg geboren Cremers ontslag verleend en kwam er een einde aan zijn acht jaar burgemeesterschap in Waddinxveen. Het stokje werd overgenomen door Evert Jan Nieuwenhuis die nu de scepter zwaait. 

In november 2017 werd de in Limburg geboren Cremers ontslag verleend en kwam er een einde aan zijn acht jaar burgemeesterschap in Waddinxveen. Het stokje werd overgenomen door Evert Jan Nieuwenhuis die nu de scepter zwaait.

Cremers nam op zijn beurt, in juni 2009, het stokje over van waarnemend burgemeester Henk Roijers. In de jaren daarvoor was hij, PvdA’er in hart en nieren, voorzitter van de Rotterdamse deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek. Van 2001 tot 2006 was hij fractievoorzitter van de PvdA in de Rotterdamse gemeenteraad, de plaats waar hij ook naar terugkeerde toen er een einde kwam aan zijn politieke loopbaan.

In de eerste dertig jaar van zijn werkzame leven was Cremers docent economie. 

Cremers kampte al eerder met gezondheidsproblemen, zo werd hij van 20 februari tot 3 april in 2017 waargenomen door Koos Karssen, oud-burgemeester van Maassluis.

Na zijn vertrek als burgemeester was hij nog altijd te volgen als blogger die zijn mening over van alles en nog wat niet onder stoelen of banken stak. 

Op zijn blog had Cremers zelf ook zijn biografie opgetekend, die zo begint: “Ik ben niet jong en vitaal meer, heb me teruggetrokken uit de ratrace. Niet dat ik er geen deel van geweest ben. Ik ben - naast vader en grootvader - rebel geweest in de studentenoppositie van de jaren `60, maoïst in de woelige jaren`70, tot rust gekomen in de jaren `80, binnen de PvdA actief geworden in de jaren ’90, raadslid geworden in 1998 in de gemeente Rotterdam, fractievoorzitter geweest van 2000 tot 2006, voorzitter geworden van een deelgemeente en daarna ruim 8 jaar burgemeester geweest in Waddinxveen. En nu ben ik met pensioen, na zo lang mogelijk te hebben doorgewerkt. Maar de wereld om me heen blijft me boeien en de toekomst van mijn kleinkinderen laat me niet onverschillig. Dus vind ik wat, kijk ik naar wat er gebeurt en heb een mening.” 

Stadse jongen
Fractievoorzitter Henry ten Zijthoff van de PvdA in Waddinxveen mocht de burgervader bij zijn afscheid in 2017 toespreken en omschreef Cremers toen als: “Een stadse jongen verdwaald in een christelijk dorp.”

Ten Zijthoff haalde donderdagochtend herinneringen op: “Toen Cremers in 2009 aantrad als burgemeester zaten we midden in een crisis. We hadden iemand nodig die de schouders wilde zetten onder een ontwikkelgemeente en dat heeft ‘ie goed gedaan. Waar hij ook heel veel respect bij mij mee heeft verdiend, is zijn draai (in dit geval bedoeld als compliment) om Waddinxveen niet samen te voegen met Gouda waar de provincie op aanstuurde in die tijd, maar hij is gaan staan voor de zelfstandigheid die Waddinxveen wilde behouden. En dat deed ‘ie knap. Hij was ook echt een gepokt en gemazelde politicus.” 

Ten Zijthoff is geschrokken van het overlijden van Cremers. “Ik heb hem twee maanden geleden nog gezien en nog een drankje met hem gedaan. Hij zag er toen goed uit en zei ook niets over dat hij ziek was of iets. Het is kennelijk snel gegaan.” 

In de papieren versie woensdag meer reacties op het overlijden van de oud-burgemeester van Waddinxveen en foto’s uit de oude doos. 

Meer berichten