Volop woningen in aanbouw in wijk Triangel. Waddinxveners profiteren relatief te weinig van het grote aanbod.
Volop woningen in aanbouw in wijk Triangel. Waddinxveners profiteren relatief te weinig van het grote aanbod. Foto: Erik van Leeuwen

Triangels tussenbalans: snelle bouw, veel winst, maar slechts een derde Waddinxvener

Algemeen 1.071 keer gelezen

Waddinxveen – Waddinxveens nieuwste wijk groeit in hoog tempo en ligt twee jaar voor op het bouwschema. De gemeentelijke spaarpot vaart wel bij de krappe woningmarkt, maar er is ook een keerzijde. Voor veel inwoners is een woning in Triangel onbereikbaar geworden.

Door Erik van Leeuwen

Een kleine 2900 woningen moeten er uiteindelijk komen: Triangel is voor projectontwikkelaars en de gemeente Waddinxveen een financieel succesnummer. Dankzij de enorme vraag en het geringe aanbod van woningen zijn er kopers genoeg. Met het huidige tempo van bouwen zal de laatste woning rond 2026 zijn opgeleverd.

Maar er is ook kritiek: inwoners met een minder goed gevulde portemonnee kunnen nauwelijks een woning vinden in Triangel. Dat is in strijd met beloftes die de gemeentepolitiek jaren geleden deed toen de plannen voor de nieuwbouwwijk werden gemaakt.

Triangel voor Waddinxveners
‘Triangel voor Waddinxveners’ kopte de Goudsche Courant 17 jaar geleden. Op 14 april 2004 publiceerde de regionale krant een verslag van een commissievergadering van de toenmalige gemeenteraad. Triangel is in eerste instantie bestemd voor de inwoners van Waddinxveen, stelde wethouder Dijksterhuis.

Hij beloofde dezelfde inspanningen te verrichten waardoor het voor starters op de woningmarkt eveneens mogelijk zou worden een woning in Triangel te bemachtigen. Als dat niet zou lukken, zo was de gedachtegang van de wethouder, zouden de starters door de verhuisgolf die op gang zou komen elders in het dorp een woning kunnen krijgen. “Er blijven in het dorp woningen achter voor starters.”

De uitgangspunten die tijdens de bewuste vergadering werden besproken dienden als basis voor het masterplan, waarmee de gemeenteraad een paar jaar later instemde. Andere belangrijke punten uit dat masterplan: tussen de twintig en dertig procent sociaal en opbrengsten moeten de kosten van de nieuwe wijk compenseren.

Tot zover Triangel ‘op papier’. In de praktijk kregen de marktpartijen – gemeente, bouwfonds en andere ontwikkelaars – te maken met een financiële crisis die grote impact had op de vraag naar woningen, maar de grondprijs deed kelderen. Daardoor liep de bouw van Triangel jaren vertraging op. Toen de lucht klaarde, kon in 2014 eindelijk de eerste paal de grond in.


Raadslid Frans Schwiebbe (CDA) noemt Triangel een ‘yuppiewijk’. - Foto: Erik van Leeuwen

Waddinxveen en de andere marktpartijen profiteren intussen volop van de enorme vraag naar woningen. Prijzen vliegen de pan uit, mede door de stijging van de bouwkosten.

Uit cijfers blijkt dat ongeveer een derde van de inwoners van Triangel een Waddinxvener is en een huis achterlaat in de gemeente. 33 procent van de verhuisbewegingen komen uit Waddinxveen, 66 procent uit andere gemeenten. De cijfers worden door de gemeente keurig bijgehouden. “Het is niet mogelijk om per inwoner te achterhalen waar iemand vandaan komt. Onze analyse is dus gebaseerd op inkomende verhuisbewegingen. Het aantal verhuisbewegingen kan dus meer zijn dan het aantal woningen in Park Triangel”, verduidelijkt een woordvoerder van de gemeente.

Als een woning in Park Triangel wordt betrokken door een huishouden, telt dat als een inkomende verhuisbeweging. Vervolgens kan het zijn dat dit huishouden de woning verlaat en de woning wordt betrokken door nieuwe bewoners. Dan telt dit wederom als een inkomende verhuisbeweging. De woning heeft dan twee inkomende verhuisbewegingen.

Voor de periode tussen 1 januari 2014 en 31 december 2020 gaat het voor Triangel om een totaal van 1223 vanuit Waddinxveen en 2533 vanuit andere gemeenten. Twee op de drie woningen gaan naar personen van buiten Waddinxveen.

Sociaal
In het masterplan staat duidelijk beschreven dat tussen de twintig en dertig procent van de te bouwen woningen ‘sociaal’ moeten zijn; goedkope huur- en goedkope koopwoningen.

In de praktijk wordt dat percentage bij lange na niet gehaald. Het percentage zou rond de tien procent liggen of zelfs iets daaronder. In de huidige gemeenteraad dringen twee raadsleden voortdurend aan op meer sociale woningen: Albert Kerssies van PCW en Frans Schwiebbe (CDA).

Vooral de laatste zit het huidige college flink op de huid. Het woningprogramma in Triangel zint hem totaal niet. “Ik vind de huidige situatie moeilijk te verkroppen. Eén omdat er niet of nauwelijks een plek is voor een starter uit Waddinxveen en twee omdat ik de samenstelling van de wijk niet goed vind. Triangel is niet een wijk die de Waddinxveense bevolking weerspiegelt. De balans is zoek.”


Bijna aan de lopende band worden huizen in Triangel opgeleverd. - Foto: Erik van Leeuwen

Schwiebbe noemt Triangel meerdere malen een ‘yuppiewijk’. “Woningen zijn alleen te betalen voor kapitaalkrachtige mensen. Je krijgt dus een soort ghettovorming, maar dan andersom. Ik heb het idee dat we veel te weinig doen voor onze eigen inwoners die hard op zoek zijn naar een dak boven hun hoofd.”

Schwiebbe weet dat hij soms vervloekt en verketterd wordt in de raad, maar dat weerhoudt hem er niet van zijn strijd voort te zetten. Het vorige en huidige college verscholen zich tot dusverre achter afspraken die in het verleden zijn gemaakt over de te bouwen projecten. “Projectontwikkelaars kiezen natuurlijk voor een project dat voor maximale winst zorgt. Dat begrijp ik, maar de gemeente is een belangrijke speler. Dan moet er maar wat afgeroomd worden van de winst.”

Want dat er flink winst is gemaakt op woonwijk Triangel is zeker. De gemeente doet er echter geen uitspraken over. Een woordvoerder geeft toe dat ‘er positieve resultaten zijn geboekt’, maar laat ook weten dat de gemeente in de regel echter geen financiële details in de openbaarheid deelt. Meerdere bronnen melden echter dat de winst rond de tien miljoen euro ligt.

Wethouder Martijn Kortleven liet zich in juni nog ontvallen dat winsten van Triangel ook voor sociale projecten elders in Waddinxveen worden ingezet. Hij doelde hiermee op De Dreef, waar sociale huurappartementen gebouwd gaan worden.