Afbeelding
Foto: Pixabay

Waddinxveners voorgelicht over energiebesparing op weg naar gasvrij leven

Algemeen 361 keer gelezen

Waddinxveen - De gemeente wil haar inwoners de komende jaren uitgebreid voorlichten over energiebesparende maatregelen. Dat zei wethouder Brigitte Leferink woensdag 26 mei bij de behandeling van het ontwerp transitievisie warmte. In het ontwerp staat welke stappen Waddinxveen tot 2030 neemt om zich voor te bereiden op een nieuwe warmtebron.

In 2050 moeten alle huishoudens van het aardgas af zijn, in Waddinxveen moet voor 2030 negentien procent van de woningvoorraad beschikken over een andere warmtebron. “De weg daarnaartoe is lang en ingewikkeld”, benadrukte wethouder Leferink. “Dat geldt voor heel Nederland.” 

Veel vragen zijn volgens haar nog onbeantwoord. Eén daarvan is hoe de transitie wordt betaald en waar de rekening heen kan. “Dat hangt ook voor een groot deel af van wat het Rijk bijdraagt. Ik ben zelf ook erg benieuwd naar de kostenverdeling”, liet Leferink weten. 

Besparen
De VVD vindt betaalbaarheid belangrijk, maar ook de keuzevrijheid die inwoners hebben. PCW en het CDA willen dat er in dit stadium vooral stevig wordt ingezet op energiebesparende maatregelen. “Bewustwording en preventie”, aldus Frans Schwiebbe (CDA), die zei dat er nog een wereld te winnen is met isolatie.

Uit de plannen blijkt dat de periode van verkenning tot daadwerkelijke uitvoering zo’n acht jaar in beslag neemt voordat een wijk of buurt van het gas af is.