Voor Lucas Doeleman is het eerste examen meteen het spannendste examen.
Voor Lucas Doeleman is het eerste examen meteen het spannendste examen. Foto: Nicole Lamers

Nagelbijtend het eindexamen in

Algemeen 619 keer gelezen

Waddinxveen - Je hebt nagelbijters, stuurs kijkende types en zenuwachtig giechelende leerlingen die deze en volgende week eindexamens doen. Heel veel er tussenin lijkt er niet te zijn. 

Nicole Lamers

Zelfs bij de vwo’ers op het Coenecoop College in Waddinxveen, waar het gemiddelde cijfer naar schatting een zeven is - volgens een van de surveillanten - wordt deze maandagmiddag druk gegiebeld. 17 mei was de dag van de eerste examens. 

De 18-jarige Yara Beekhuizen hoeft zich eigenlijk nergens druk om te maken. Ze gelooft dat ze een 8,5 staat gemiddeld voor wiskunde. Dus al zou ze een onvoldoende halen, is er nog weinig aan de hand. Toch is ze gespannen. Of ze misschien tegen andere vakken op zien in de komende weken? Ze schudt met haar hoofd. “Ik geloof dat ik een 8 als laagste cijfer heb.” Ze zit op het vwo. 

Lucas Doeleman (17 jaar) zit er iets anders bij. Hij doet havo en heeft straks drie uur de tijd voor het examen bedrijfseconomie. Tegen dit examen ziet hij het meest op. “Ik sta een 5,7 en moet dus een 5,3 halen.” Hij hikt er vooral tegenaan omdat het om een grote hoeveelheid stof gaat met ook nog eens veel moeilijke termen. Hij weet al wat hij na de havo wil gaan doen: een hbo-opleiding tot onder-officier. 

De 15-jarige Esmée Kaptein mag zich zo als mavo-leerling twee uur gaan buigen over Nederlands. Ze zegt er op zich goed voor te staan. Zij ziet het meest tegen de vakken biologie en economie op. “Daar moet je veel voor leren.” 

De examens worden dit jaar weer ouderwets in gymzaal De Dreef afgenomen. Voorheen waren de eigen sportlokalen van het Coenecoop College altijd voor de examenkandidaten bestemd, maar door corona en het onderwijs op anderhalve meter afstand worden die lokalen nu door de ‘gewone leerlingen’ gebruikt. 

De spelregels van het centraal eindexamen zijn dit jaar door de coronacrisis aangepast. Het tweede tijdvak is uitgebreid van 4 naar 10 dagen. Zo kunnen leerlingen die ziek zijn of in quarantaine zitten in het eerste tijdvak, het hele centraal examen afleggen in het tweede tijdvak. 

Voor alle eindexamenleerlingen geldt een extra herkansing voor het centraal examen en één vak (geen kernvak) mag worden weggestreept. 

Over drie weken weet iedereen of hij/zij geslaagd is.