Vorig jaar werd nog aan het Stationspark gewerkt in Triangel, de ontwikkeling gaat snel.
Vorig jaar werd nog aan het Stationspark gewerkt in Triangel, de ontwikkeling gaat snel. Foto: archief

CDA wijst op mogelijk gevaar bij bouwprojecten door oude explosieven

Algemeen 848 keer gelezen

Waddinxveen - In de bodem naast de spoorlijn Alphen-Gouda kan mogelijk nog munitie liggen. Dit blijkt uit een vooronderzoek dat in opdracht van de gemeente Waddinxveen al in 2012 is gedaan naar niet-gesprongen explosieven in de bodem binnen de gemeentegrenzen. De resultaten van het onderzoek destijds zijn verwerkt in een zogenoemde bodembelastingkaart.

Nicole Lamers

De fractie van het CDA wijst de gemeente in een brief van woensdag 21 april erop dat op dit moment voorbereidingen worden getroffen voor de ontwikkeling van Cottage Park en Triangel Zuid-Oost en dat beide gebieden deels of geheel vallen onder de ‘verdachte spoorzone’.

Risicoanalyse nodig
Het CDA vraagt zich af wat de gemeentelijke handelswijze is bij opsporing en ruiming van niet gesprongen explosieven en wijst erop dat er een risicoanalyse moet worden uitgevoerd als er grondroerende werkzaamheden (trillingen) worden uitgevoerd in de buurt van het ‘verdachte gebied’. ‘Op basis van de Gemeentewet is de burgemeester verantwoordelijk voor borgen en het handhaven van de openbare orde en veiligheid en is deze bevoegd hier handelend op te treden’, staat in de brief van het CDA.

De partij wijst erop dat niet alleen een aannemer mogelijk gevaar loopt, maar wellicht ook passanten en buurtbewoners.

Een woordvoerder van de gemeente zegt dat de gemeente 30 dagen de tijd heeft om op de brief met vragen van het CDA te reageren.