Boudewijn en Noortje van Wel namen geen risico en gingen vervroegd stemmen.
Boudewijn en Noortje van Wel namen geen risico en gingen vervroegd stemmen. Foto: Marlies de Baare

Op naar de stembus in Waddinxveen

Algemeen 535 keer gelezen

Waddinxveen - Vandaag mag iedereen boven de 18 jaar naar de stembus, maar vanaf maandag 15 maart mochten personen met een kwetsbare gezondheid vanwege corona al vervroegd hun stem uitbrengen op kandidaten voor de Tweede Kamer. In Waddinxveen konden bewoners hiervoor in het gemeentehuis, de Morgenster en het voormalig schoolgebouw aan de Wingerd terecht.

Marlies de Baare

Boudewijn (77) en Noortje (69) van Wel brachten vervroegd hun stem uit in het lokaal aan de Wingerd. Hem bevalt dat wel. “Zo voorkom je drukte. En je hebt nog een extra mogelijkheid voor het geval je het vergeet,” grapt hij. Zijn echtgenote noemt het vooral ‘verstandig’ dat kwetsbaren nu eerder kunnen stemmen. 

Adri Twigt die als medewerker aanwezig is op de locatie aan de Wingerd vertelt dat hij niet wist hoeveel mensen hij kon verwachten op deze maandag. Hij zegt verrast te zijn. “De deur wordt niet platgelopen maar er zijn geregeld mensen die hun stem komen uitbrengen.”

Zijn collega in dit stemlokaal, Caroline Bergsma, denkt dat vervroegd stemmen wel aanslaat in deze tijd. “Zo kan iedereen toch met een gerust hart zijn of haar stem uitbrengen.” Naast het vervroegd stemmen was er voor 70-plussers ook de mogelijkheid om per brief te stemmen. 

Tot en met 15 maart had de gemeente op deze wijze al 1.665 (van de in totaal 4.205 70-plussers) briefstemmen ontvangen. Daarvan werden er 125 ongeldig verklaard (7 procent). 

In den lande bleek het samenvoegen van het stembiljet en de stempas in één stemenveloppe een veel gemaakte fout die tot veel afgekeurde stemmen heeft geleid, maar minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft de procedure van het poststemmen inmiddels aangepast, waardoor duizenden afgekeurde stemmen nu toch weer meetellen. Hoe dit voor Waddinxveen uitpakt, moet nog worden bekeken.