Feyenoord-fan Peter van den Hoek springt soepeltjes over de hindernissen.
Feyenoord-fan Peter van den Hoek springt soepeltjes over de hindernissen. Foto: Erik van Leeuwen

Sterk staaltje afbeulwerk bij ASW

Sport 411 keer gelezen

VOETBAL
Waddinxveen – Zijn tweede seizoen als trainer van ASW bleef tot dusverre beperkt tot vier competitie-optredens. Justin Sterk, die afgelopen week zijn contract met een seizoen verlengde, heeft zich echter getransformeerd in een ‘personal trainer’ voor ‘zijn jongens’. “Voor het betere afbeulwerk moet je bij mij zijn.”

Erik van Leeuwen

Het is zaterdag even voor elf uur. Nederland is in afwachting van winters weer. Het is fris op het veld van ASW. De temperatuur is één graad boven nul, maar door een stevige bries voelt het een stuk kouder aan. 

Desondanks dirigeert Justin Sterk vier van zijn spelers met materiaal (‘ik noem het speelgoed’) naar het hoofdveld. “Het is wat anders dan een groep van twintig man trainen, maar ik doe het met even veel liefde”, zegt de trainer. “Ik voel me ook meer personal trainer dan voetbaltrainer.”

Sterk was het niksdoen snel zat en merkte dat een deel van de spelersgroep weer behoefte had om te trainen. “Alle spelers konden via een formulier aangeven of ze interesse hadden om te trainen. In deze periode heeft het geen zin spelers een mes op de keel te zetten en zeggen dat ze moeten. Sommige spelers lopen liever hard, een aantal heeft aangegeven graag fitter te willen worden. Daar zijn deze trainingen bij uitstek geschikt voor.”

Creatief
“Even een uurtje lekker afgebeuld worden”, zegt speler Peter van den Hoek. “Ik ben al wat ouder en als ik niets doe, moet ik van heel ver komen als we straks weer volle bak gaan trainen.” Getooid in Feyenoord-shirt begint hij enthousiast aan de oefeningen die Sterk heeft bedacht. Pionnen, loopladder, kleine doeltjes waarover gesprongen moet worden.

Overal op het veld liggen hulpmiddelen. “Je wordt heel creatief” zegt Sterk. “Dat moet ook wel, want voor tweetallen zijn de oefeningen beperkt. Ik probeer steeds iets anders te verzinnen.”

Wesley Vermeer, Fokke Venema, Nick Verkerk en Van den Hoek worden behoorlijk aan het werk gezet. Na elke oefening volgt een krachtonderdeel. Sterk loopt de hele training met zijn horloge in de hand. “Pats, pats en gaan”, stuwt hij het viertal op tot grote prestaties. Er komt ook een bal bij kijken. “We gaan afwerken”, zegt Sterk, die vervolgens wel vertelt dat dát gecombineerd wordt met sprintjes waarbij pionnen omver moeten worden gegooid.

Na bijna een uur hangt de tong bij het viertal op de schoenen. “Ik kan echt niet meer”, zegt Venema. “Nog een paar sprintjes. Je kunt het,” moedigt Sterk aan, “je bent er bijna.”

Regionale competitie
De ASW’ers doen niets liever dan voetballen, maar het perspectief op een herstart van de competitie is klein, weet ook Sterk. “De tijd begint te dringen. Ik voorzie dat eventuele versoepelingen met kleine stapjes gaan. In dat tempo gaat er zeker voor 1 mei niets gebeuren”, vreest hij.

Als dat inderdaad zo is, hoopt Sterk op een regionale competitie. “Dat zou een mooi alternatief zijn. Een alternatief dat ook past bij alle maatregelen. Kleine reisafstanden, gelijkwaardige tegenstanders. Als de KNVB een regiocompetitie opzet en je moet als vierdeklasser tegen een stel derdeklasser, weet ik niet of wij daar heel enthousiast van worden.”