College wil ruimte voor 300 woningen aan Noordkade
Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>College wil bedrijven op deze plek inruilen voor honderden woningen.</p>

College wil bedrijven op deze plek inruilen voor honderden woningen.

(Foto: Erik van Leeuwen)

College wil ruimte voor 300 woningen aan Noordkade

  •   keer gelezen

Waddinxveen - Het college ziet kansen voor grootschalige woningbouw op het bedrijventerrein aan de Noordkade. Huidige bedrijven moeten ruimte maken voor honderden nieuwe woningen. Het gaat volgens wethouder Martijn Kortleven om meer dan driehonderd woningen.

Erik van Leeuwen 

De gemeente is momenteel bezig een ontwikkelstrategie op te stellen. Daarin moet duidelijk worden wat de opties en mogelijkheden zijn voor het gebied. De komende tijd worden gesprekken gepland met ondernemers aan de Noordkade. 

Het bedrijventerrein staat al jaren op de nominatie om te transformeren. In 2006 werd door de toenmalige gemeenteraad een besluit genomen voor herontwikkeling van het gebied. “Het bedrijventerrein heeft in de huidige vorm geen aantrekkingskracht”, zei Kortleven woensdag 13 januari tijdens de commissie Ruimte en Infrastructuur. “Het is zwaar verouderd en verpauperd. Het is niet aantrekkelijk om daar je bedrijf te vestigen.” 

Van de drie grote spelers aan de Noordkade (Van Uden, Houtex en Raab Karcher) is volgens Kortleven van twee bekend dat zij niet onwelwillend staan tegenover vertrek. “Voor de bedrijven gaat het erom of ze een gezonde bedrijfsvoering kunnen voeren. Het onderzoek om tot een ontwikkelstrategie te komen, moet dat duidelijk maken”, aldus de wethouder. 

Als er ruimte door de bedrijven wordt gemaakt, kan er een nieuwe wijk worden gerealiseerd met volgens Kortleven meer dan driehonderd woningen. “Er is een schreeuwend tekort aan allerlei type woningen. We kunnen hier een slag slaan, ook op het gebied van de sociale woningbouw.” 

Dat klonk PvdA/GroenLinks-raadslid Nikki ten Zijthoff als muziek in de oren, helemaal toen de wethouder vertelde dat de gemeente een onderzoek doet naar het oprichten van een speciaal fonds voor sociale woningbouw. 

Albert Grooten (D66) vroeg zich wel af of de provincie wil meewerken met de komst van zoveel nieuwe woningen. Volgens Albert Kerssies (PCW) is de goedkeuring van de provincie geen probleem. “Er is overal grote woningnood.” 

Om de bedrijven voor het dorp te behouden wil Kortleven op zoek naar alternatieve locaties.

Meer berichten