De gemeenteraad van Waddinxveen vergaderden maandenlang online.
De gemeenteraad van Waddinxveen vergaderden maandenlang online. Foto: archief Hart van Holland

Mogelijk straks wéér vergaderen vanachter de laptop

Politiek 459 keer gelezen

Waddinxveen – Burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis zegt de vinger aan de pols te houden wat betreft commissie- en gemeenteraadsvergaderingen. De roep om die vergaderingen weer online te doen neemt toe, nu het coronavirus weer in alle hevigheid terug is.

Nadat Nederland half maart op slot ging, werden de vergaderingen in Waddinxveen in april, mei en juni digitaal gehouden. Raads- en commissieleden namen vanachter de laptop thuis deel. 

Op 1 juli keerde de gemeenteraad weer terug in de raadzaal van het gemeentehuis. De zaal werd daarvoor coronaproof gemaakt. De opstelling werd veranderd en bij raadsvergaderingen moesten de wethouders plaatsnemen in een tweede vergaderzaal, waar ze de vergadering via een televisiescherm live konden volgen. 

Nu Waddinxveen na de val van het college slechts uit burgemeester Nieuwenhuis bestaat, kunnen alle politici weer in de raadzaal plaatsnemen. Ook voor de pers is een plekje. Andere geïnteresseerden kunnen de vergadering thuis via de computer volgen. Voor burgemeester Nieuwenhuis staat voorop dat het democratisch besluitvormingsproces ordentelijk verloopt. “Daarom houden de griffier en ik het goed in de gaten.” 

Voorbeeld
Onlangs ontbraken twee gemeenteraadsleden bij een vergadering. Een lid van het CDA en de PCW. Dat had ook meteen gevolgen voor een uitslag van een stemming: 9-10. “Als er straks vijf of zes raadsleden afwezig zijn, wordt het heel serieus”, zei Nieuwenhuis. D66-raadslid Juliette Brandenburg riep de andere fracties op het voorbeeld van haar fractie te volgen. “Wij vergaderen nog steeds digitaal.”

Nieuwenhuis riep alle raadsleden op hun invloed in de gemeente aan te wenden om duidelijk te maken dat het ‘de verkeerde kant’ op gaat met het aantal coronabesmettingen. “Het gedrag van mensen moet veranderen. Jullie hebben een groot netwerk, gebruik dat alsjeblieft.” 

Jan van der Loo (PvdA/GroenLinks) wilde van de burgemeester weten waarom de gemeente reclame blijft maken voor Burendag. “We kunnen Burendag niet verbieden”, reageerde Nieuwenhuis. “Het leven moet ook door, maar wel met inachtneming van de regels.”