Logo hartvanwaddinxveen.nl
Frederik van der Dussen in de raadzaal 'corona-stijl'.
Frederik van der Dussen in de raadzaal 'corona-stijl'. (Foto: Erik van Leeuwen)

Gemeenteraad 1 juli weer in de zaal: 'Het past maar nét'

  •   148 keer gelezen   Politiek

Waddinxveen – De gemeenteraad van Waddinxveen keert woensdag 1 juli fysiek terug in de raadzaal, voor het eerst sinds maart.

Door Erik van Leeuwen

De afgelopen maanden vergaderde de gemeenteraad digitaal. “We zijn inmiddels aardig gewend”, zegt griffier Frederik van der Dussen. “Aan de ene kant is het wel jammer dat we met het onlinegebeuren stoppen - we kwamen er net lekker in - , aan de andere kant is het goed dat we het normale vergaderen weer kunnen oppakken.” 

Dat normale is zeker nog niet normaal, want ook in de raadzaal geldt het anderhalvemeterregime. “Online gaan was spannend, maar dit is misschien nog wel spannender”, stelt Van der Dussen. “Het past nét.”

De indeling van de zaal moet helemaal op z’n kop. De zaal is niet groot genoeg om de raad, het college, de griffie, ambtenaren, publiek en pers te kunnen herbergen. Van der Dussen: “De cirkel van de raad verdwijnt. In de cirkel komen ook tafeltjes en stoeltjes te staan.”

In de zaal is straks geen plaats voor de collegeleden en ambtenaren. “Die zitten in de Gouwezaal en komen naar de raadzaal als zij aan het woord moeten komen. Zij volgen de vergadering via een tv-uitzending.” In de raad is wel plaats voor de pers, niet voor publiek. “Dat zal de vergadering digitaal moeten volgen.” 

Wens van de raad
Het goed in beeld brengen van de vergadering is een uitdaging, erkent Van der Dussen. “De cameraposities zijn niet ingericht op de nieuwe indeling. Deze week komen technici om de instellingen aan te passen. We overwegen met één totaalbeeld te werken en niet in te zoomen.

De raadzaal heeft een hoog en laag plafond. Een groot deel van de raad zal onder dat lage gedeelte zitten en niet of moeilijk in beeld te brengen zijn. Het gaat erom de ruimte zo goed mogelijk te benutten. We hebben diverse proefopstellingen gemaakt. We willen niets aan het toeval overlaten”, aldus Van der Dussen, die aangeeft dat het de wens van de raad was om per 1 juli weer fysiek te vergaderen.

“Op 1 en 8 juli staan de kaderbrief en de jaarstukken op het programma. Op 1 juli is de raadscommissie, op 8 juli een echte raad. De Algemene Beschouwingen lenen zich bij uitstek niet voor online. Dat verdient een fysieke setting.”

Meer berichten