Een gedeelte van de Oude Dreef in Waddinxveen.
Een gedeelte van de Oude Dreef in Waddinxveen. Foto: Google Streetview

Ophef over bomenkap: 'Gebieden met elkaar verward'

Algemeen 529 keer gelezen

Waddinxveen – PCW wil weten of de groep elzen in de bomenweide van Noordpunt Triangel terecht zijn gekapt. De partij heeft daarvoor schriftelijke vragen gesteld aan het college.

Door Erik van Leeuwen

Afgelopen week ontstond ophef over de bomenkap. Er verscheen een bericht in de media dat er bomen waren gekapt aan de Oude Dreef en daarbij werd gesuggereerd dat dit zonder vergunning was gebeurd.

De gemeente reageerde meteen de volgende dag en gaf aan dat twee projectgebieden met elkaar waren verward, namelijk de projectgebieden Oude Dreef en Noordpunt Triangel. Zij liet weten dat de bomen aan de Oude Dreef er nog staan en dat een vergunningaanvraag om de bomen te kappen aan de Oude Dreef 6 nog loopt. 

De bomen zouden hier moeten plaatsmaken voor toekomstige ontwikkelingen in het kader van gebiedsvisie Dreef-Oude Dreef. Wel zijn er in opdracht van een ontwikkelaar bomen gekapt in Noordpunt Triangel, maar volgens de gemeente was daar geen kapvergunning voor nodig. “Het uitgangspunt bij bomenkap is dat een omgevingsvergunning nodig is als bomen in de hoofd- of wijkgroenstructuur staan én een diameter hebben van dertig centimeter of meer óf als de bomen op een waardevolle bomenlijst staan.” 

De bomen moesten wijken voor 84 woningen in het Cottagepark. Omwonenden betreuren dat de bomenweide is verdwenen. De gemeente geeft echter aan dat er geen andere oplossing was, omdat het terrein door de waterstanden met vijftig centimeter moest worden opgehoogd en voorbelast. Bomen kunnen hier niet tegen.

Leefbaar
Volgens het bestemmingsplan zou er alles aangedaan worden om de bomen te behouden. “Daar heeft de raad op aangedrongen”, zegt Martijn Kortleven (PCW). “We willen daarom weten of er ook inderdaad alles aan gedaan is. Groen is heel belangrijk voor de leefbaarheid. De raad heeft niet voor niets en nog niet zo lang geleden een bomenmotie aangenomen met de strekking: voor iedere inwoner een boom. Ik wil ook weten wanneer het college voor het eerst heeft gehoord dat de bomen zouden worden gekapt.”

Voorafgaand aan de kap heeft de ontwikkelaar, volgens de gemeente, onderzocht of de bomen behouden konden blijven of naar een andere plek verplaatst konden worden. “Toen bleek dat beide opties niet mogelijk waren, is besloten de bomen te vervangen. De verdwenen bomen worden, in overleg met de gemeente, binnen de grenzen van het projectgebied gecompenseerd.” 

Voor zes bomen is nog gekeken of ze te redden waren. “Zij hadden echter een breed wortelpakket, waardoor ze niet in de toekomstige infrastructuur zouden passen.”