Logo hartvanwaddinxveen.nl
Ook minister Van Nieuwenhuizen ondertekende vorig jaar het bestuursakkoord.
Ook minister Van Nieuwenhuizen ondertekende vorig jaar het bestuursakkoord. (Foto: Erik van Leeuwen)

Planning voor snelle verbreding A20 loopt vertraging op

  •   104 keer gelezen

Regio - Dat de werkzaamheden voor de verbreding van de A20 tussen Gouda en Nieuwerkerk aan den IJssel medio volgend jaar beginnen, zit er bijna zeker niet in. Gedeputeerde Floor Vermeulen heeft begin deze maand vertraging aangekondigd, omdat er nog geen ingenieursbureau is gevonden dat de plannen verder wil uitwerken.

Op de A20 bij Nieuwerkerk staan in beide richtingen dagelijks files en er gebeuren veel ongevallen. Doordat er steeds meer verkeer komt, worden de problemen qua doorstroming en de verkeersveiligheid alsmaar groter.

Om die problemen op te lossen, heeft het Rijk 175 miljoen euro gereserveerd. Anderhalf jaar geleden zette wethouder Jan Willem Schuurman namens Zuidplas zijn handtekening onder de overeenkomst waarin alle te nemen maatregelen zijn beschreven. Daarbij zitten ook geluidswerende maatregelen langs de snelweg bij Nieuwerkerk.

De plannen zouden oorspronkelijk in de periode 2023-2026 worden uitgevoerd. Na een uitgebreide lobby vanuit de regio voor een snellere aanpak van de A20, liet het Rijk weten open te staan voor een eerdere start, namelijk tussen 2021-2023. De regio moest bereid zijn tot voorfinanciering; Zuidplas zegde toe daaraan ruim 60.000 euro bij te dragen.

Of de verbrede weg er daadwerkelijk twee jaar eerder ligt dan de bedoeling was, hangt volgens Van Nieuwenhuizen van tegenslagen af. Bij de ondertekening van het bestuursakkoord vorig jaar maart zei ze al: "Dit is een lastig gebied om te bouwen. Het is het laagste punt van Nederland met slappe veengrond. Ik heb een tijdje geleden een aannemer horen zeggen dat bouwen op die grond hetzelfde is als boren in een puddingbroodje."

Uit gesprekken met de sector is volgens Rijkswaterstaat gebleken dat de ingenieursbureaus vinden dat zij te veel risico’s moeten dragen. Daarnaast waren er ten tijde van de aanbesteding meerdere opdrachten waar de bureaus uit konden kiezen. Omdat de aanbesteding tot nu toe geen inschrijving heeft opgeleverd, wordt de planning van het project niet meer gehaald. Rijkswaterstaat verwacht na de zomer duidelijkheid te hebben over een nieuwe aanbesteding.

Meer berichten