Logo hartvanwaddinxveen.nl
Foto: archief HvH

Actieplan tegen oprukkend zwerfvuil

  •   keer gelezen

Waddinxveen – De gemeente gaat een plan maken om het zwerfvuil in de openbare ruimte aan te pakken. De afgelopen maanden is de hoeveelheid enorm toegenomen.

Door Erik van Leeuwen

Wethouder Gezina Atzema legde bij de raadsvergadering woensdag 1 juli een verband tussen de toename en corona, maar dat is volgens haar niet de enige reden. “Dat er meer afval wordt geproduceerd begrijp ik nog, maar niet dat er heel veel meer niet in de afvalbak terecht komt.”

Het gebeurt regelmatig dat er afval naast containers staat. “Plastic tassen vol”, aldus Atzema. “We doen samen met afvalwerker Cyclus ons best om Waddinxveen leefbaar te houden. Op hotspots wordt vaker het afval opgehaald. Daar heb ik een dubbel gevoel bij, want je gaat daarmee verkeerd gedrag belonen.”

Volgens PCW-fractievoorzitter Martijn Kortleven moet de gemeente ‘preventief’ meer doen. Hij constateert dat zwerfvuil ook ontstaat door pmd-zakken die door vogels kapot worden gepikt. Atzema: “Die vogels komen af op etensresten.”

De wethouder sprak tégen dat de gemeente weinig doet qua preventie. “Behalve een landelijke opschoondag lopen er meerdere initiatieven, zoals Gouweplein Schoon. Daarnaast hebben we onze afvalambassadeurs.”

Een deel van de oplossing zit ‘m volgens Atzema in nog meer voorlichting te geven en strengere handhaving. “Het moet vooral van de inwoners komen: het gaat erom dat zij het afval op de juiste manier aanbieden.”

Meer berichten