Waddinxveen heeft al een aantal windmolens in het eigen grondgebied.
Waddinxveen heeft al een aantal windmolens in het eigen grondgebied. Foto: archief HvH

PCW heeft lol om coalitie 'die over elkaar heen buitelt'

Algemeen 679 keer gelezen

Waddinxveen – Nu de coronacrisis langzaam bezworen lijkt, steekt in de gemeenteraad van Waddinxveen een oude stammenstrijd weer de kop op. De vermeende tweespalt in de coalitie over de te volgen koers in de Regionale Energie Strategie (RES) was voor de grootste oppositiepartij PCW reden om wat plaagstootjes uit te delen.

Door Erik van Leeuwen

Martijn Kortleven, fractievoorzitter van PCW, sprak over ‘over elkaar heen buitelende coalitiepartijen'. D66 en Weerbaar Waddinxveen kregen onlangs tijdens de raadscommissie een meningsverschil met de VVD over het proces en aanpak van de RES. De VVD wilde graag een inhoudelijk debat voeren, maar D66 en Weerbaar hadden daar geen trek in. Oppositiepartijen CDA en PCW vonden het geen probleem.

In de week na de bewuste raadscommissie kwam de coalitie van D66, WeWa, VVD en PvdA/GroenLinks tot andere inzichten. Het concept-RES wordt nu woensdag 1 juli vóór de kadernota, jaarstukken en het maatschappelijk vastgoed besproken. De mededeling van de VVD om het debat door te schuiven leverde hoongelach op bij PCW. “Er zit veel ruis op de lijn, merk ik”, reageerde Kortleven. “Ik zie over elkaar heen buitelende coalitiepartijen.” En: “Houd vol tot 2022”, waarmee hij verwees naar de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen.

Stoken
Die uitspraken ontlokten bij D66-fractievoorzitter Albert Grooten een reactie op. Hij zei ‘afstand te nemen van de woorden van meneer Kortleven’ en maakte duidelijk dat PCW in een goed huwelijk aan het stoken is. “Er zijn geen problemen.”

D66 zit er voorlopig heel anders in dan de VVD, dat het idee dat er meer windmolens komen op Waddinxveens grondgebied verafschuwt. Grooten gaf later aan dat ten onrechte door zijn partij en PvdA/GroenLinks de suggestie is gewekt dat Waddinxveen de last van het opwekken van energie voor een groot deel van de regio moet dragen. 

De regio Midden-Holland moet in 2030 1567 terajoule opwekken. “Het is een regionaal opgave en zo moeten we dat ook zien. Ik kan mij best voorstellen dat we iets meer doen, maar daar moet dan wel compensatie tegenover staan. We zijn wel goed, maar niet gek.”