Logo hartvanwaddinxveen.nl
Het merendeel van de raad is het eens over windenergie. "Langs de infrastructuur."
Het merendeel van de raad is het eens over windenergie. "Langs de infrastructuur." (Foto: archief HvH)

Energiestrategie: Waddinxveen vorige week nog op één lijn, nu is er onenigheid

  •   472 keer gelezen

Waddinxveen – Er is onenigheid in de gemeenteraad over de lijn die Waddinxveen moet volgen voor de opgave voor de Regionale Energie Strategie (RES). De twist splijt zelfs de coalitie, waar er ergernis is over het optreden van de VVD.

Door Erik van Leeuwen

De fractie van de liberalen wil, voordat er een concept van de RES wordt ingediend bij het Nationaal Programma Regionale Energiestrategie (NPRS), nog een inhoudelijke discussie voeren. 

Oppositiepartijen CDA en PCW hebben daar geen probleem mee. D66, PvdA/GroenLinks en Weerbaar Waddinxveen zien het nut er niet van in, omdat pas in een later stadium wordt gesproken over de daadwerkelijke invulling van de regio.

De regio Midden-Holland heeft een voorlopig concept-bod ingediend bij het NPRS. Dat bod bevat niet meer dan het totaal aan energie dat de vijf gemeenten - Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpenerwaard, Waddinxveen en Zuidplas - met elkaar willen opwekken. Dat is 1,24 procent van het landelijke elektriciteitsverbruik, het percentage waarvoor deze regio verantwoordelijk is. Volgend jaar moet er een definitief bod liggen met uitwerking hoe aan deze opgave wordt voldaan.

Tijdens een bijeenkomst vorige week bleek het merendeel van de raad op één lijn te zitten over wind- en zonne-energie, waarbij deze landschapstechnisch zo min mogelijk ’tot last’ is. “Dus windenergie langs de infrastructuur”, aldus Albert Grooten (D66).

Grenzen
De raad vindt het heel normaal dat de regio aan zijn opgave voldoet, maar erkent ook dat er diverse knelpunten zijn. Eén daarvan is welke gemeente wat doet. “Daar moeten we samen goed uitkomen”, meent Grooten. “Daarbij moet je ook kijken wat een gemeente kan. Gouda heeft weinig buitenruimte, Krimpenerwaard een groot stiltegebied. Er zijn grenzen waar je tegenaan loopt.”

Bij de VVD leeft echter grote angst dat Waddinxveen door de andere gemeenten in Midden-Holland meer op het bordje geschoven krijgt. “Daarom vinden wij het belangrijk ons geluid goed te laten horen”, zegt Andrea van der Ploeg (VVD). “Het is sowieso ingewikkeld om met vijf gemeenten, twee waterschappen en de provincie tot een evenwichtige verdeling te komen. Maar ik vind dat we ervoor moeten waken dat we het kind van de rekening worden, dat er gemeenten denken: ‘Mooi, dat doet Waddinxveen wel even’.”

Van der Ploeg geeft aan dat haar partij niet bepaald zit te wachten op windenergie en windmolens. “We hebben er al vier langs de A12. Het zijn landschapsvervuilers.” Zo is de VVD ook tegen grote zonneparken. “Energie opwekken via daken, dat is prima, maar we willen niet dat stukken land worden volgegooid met van die zonneparken.”

Afwachten
Weerbaar Waddinxveen-frontvrouw Sylvia Vink betitelde het optreden van de VVD als ‘doordrammen’. Zij en andere partijen willen eerst het regionaal overleg afwachten.

Halvard Jan Hettema (PvdA/GroenLinks) en Grooten sluiten het ook niet uit dat Waddinxveen een groter deel op zich neemt dan de andere gemeenten. “Zolang daar wel compensatie tegenover staat”, aldus Hettema. “Dat we de energie bijvoorbeeld kunnen inzetten voor het versneld overgaan naar aardgasvrij.”

Meer berichten