Burgerwetenschappers meten de waterkwaliteit van het slootje in de buurt.
Burgerwetenschappers meten de waterkwaliteit van het slootje in de buurt. Foto: pr

Burgers helpen schap met monsters vangen

Algemeen 237 keer gelezen

Regio - Om een goed beeld te krijgen van de waterkwaliteit in sloten, singels en plassen roept de organisatie Natuur en Milieu de hulp in van 'burgerwetenschappers'. Wie de kwaliteit in zijn eigen buurt wil onderzoeken kan een meetkit aanvragen bij vangdewatermonsters.nl.        

Met 'Vang de watermonsters' startte vorige week een landelijk onderzoek naar de kwaliteit van oppervlaktewater. Iedereen kan meedoen aan het onderzoek door een meetsetje aan te vragen en in de buurt de waterkwaliteit te meten van een sloot, singel of plas. 

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard kan met de meetgegevens van amateuronderzoekers een beter beeld krijgen van de kwaliteit van kleine wateren.

Jong en oud kan, ook samen, aan de slag als 'burgerwetenschapper' met de meetkit waarin een speciale strip zit om het nitraatgehalte te meten. Verder bestaat het onderzoek uit het meten van de helderheid van het water en het bekijken van planten en dieren in en om het water. 

Als de onderzoekers hun meetgegevens en foto’s van de meetlocatie digitaal doorgeven, krijgen zij te zien welke ‘watermonsters’ in het onderzochte water zitten. Daar kunnen guppies, drollentrollen, spoelbaksel, drekkula's en pilzilla's bij zitten. Tijdens het onderzoek krijgen de deelnemers tips over wat zijzelf kunnen doen om te zorgen dat de waterkwaliteit goed blijft of verbetert.

De resultaten worden in he najaar van 2020 bekendgemaakt.