Logo hartvanwaddinxveen.nl
Locatie waar het Vijfde Dorp moet komen.
Locatie waar het Vijfde Dorp moet komen. (Foto: Erik van Leeuwen)
Woningbouw Zuidplaspolder

Waddinxveense gemeenteraad ziet nieuw dorp van buurgemeente als melkkoe

  •   keer gelezen

Waddinxveen – Ondanks dat het één van de partners is in de Grondbank Zuidplas, ziet wethouder Martin Kraaijestein voor Waddinxveen geen grote rol weggelegd bij de ontwikkeling van een nieuw dorp in het middengebied van de Zuidplaspolder. “We moeten er zoveel mogelijk geld uit halen.”

Door Erik van Leeuwen

Momenteel is de gemeente Zuidplas (Nieuwerkerk aan den IJssel. Moordrecht, Moerkapelle en Zevenhuizen) druk bezig met de ontwikkeling van een ‘Vijfde’ dorp. Het is nog onbekend wat de omvang wordt, maar zeker is dat er minimaal vierduizend woningen komen. Waarschijnlijker is dat er zevenduizend woningen tussen Moordrecht en Zevenhuizen worden neergezet.

Raadsleden uit Zuidplas beklaagden zich twee weken geleden over het feit dat hun gemeente alle voorbereidingskosten voor hun rekening moeten nemen. Zij vinden het ‘unfair’ dat de andere partijen in de Grondbank (de provincie Zuid-Holland, Rotterdam, Gouda en Waddinxveen) niet meebetalen. “Zij houden wel hun hand op als er straks opbrengst is.” Raadsleden van D66 en ChristenUnie/SGP, met zes zetels de tweede fractie in Zuidplas, vinden het daarom logisch dat de andere partijen naar gelang hun aandeel moeten meebetalen.

Op geld uit Waddinxveen hoeft Zuidplas in ieder geval niet te rekenen, maakte wethouder Martin Kraaijestein duidelijk. “Ik heb hun uitspraken ook gelezen. Het is onzin wat ze zeiden. Het sloeg nergens op.”

Volgens Kraaijestein is de rol van Waddinxveen te verwaarlozen. “We hebben maar een aandeel van vijf procent en ik geloof één hectare grond. We spelen slechts een rol op de achtergrond.”
Kraaijestein maakte ook duidelijk dat hij niet van plan is om zich te bemoeien met de ontwikkeling. “We proberen er zoveel mogelijk geld uit te halen. Hoe meer hoe beter.”

Zuidplas staat onder grote druk van de andere partijen in de Grondbank om van het Vijfde Dorp een groot financieel succes te maken. College en gemeenteraad willen echter alleen ‘dorps’ bouwen.

In Waddinxveen werd het betoog van Kraaijestein met instemming begroet. “Zuidplas heeft ook niet meebetaald aan Triangel”, reageerde Frans Schwiebbe (CDA).

Volgens de raad is het veel belangrijker dat Waddinxveen haar verplichte deelnamegeld van een miljoen euro verzilvert. “Het mooiste zou het zijn als we winst maken”, liet Albert Kerssies (PCW) weten. Ook de andere raadsfracties liet zich in dezelfde bewoordingen uit.

Meer berichten