Afbeelding

Gemeente Waddinxveen financieel weer bergopwaarts

Algemeen 541 keer gelezen

Waddinxveen - Het college van burgemeester en wethouders is 'voorzichtig' positief over de financiën van de gemeente Waddinxveen. Op donderdag 4 juni werden de jaarstukken over 2019 gepresenteerd en de kaderbrief voor 2021-2024.

De gemeente heeft het jaar 2019 afgesloten met een positief resultaat van ruim 8,5 ton. Mede dankzij de ombuigingen van vorig jaar zien de financiën er, volgens de gemeente, goed uit tot en met 2024. Maar het college is voorzichtig in het maken van nieuwe plannen. Dat heeft alles te maken met de coronacrisis die veel onzekerheden met zich meebrengt.

De gemeente had het de afgelopen jaren financieel gezien niet makkelijk. Om het allemaal rond te breien moesten enkele onpopulaire maatregelen worden genomen zoals uitstel van renovatie van sportzalen. Dat was de rekening die betaald moest worden voor de financiële tekorten die waren opgetreden bij jeugdzorgd en de Wmo en de stijging van die kosten bleek blijvend. Ook vertrok wethouder Henry ten Zijthoff wiens plaats werd ingenomen door Martin Kraaijestein. Maar er waren ook nog een paar meevallers het afgelopen jaar zoals meer opbrengst van de ozb door areaal-uitbreiding oftewel Waddinxveen groeit en dat brengt meer geld in het laatje.

Nu kampt de gemeente, net als elke andere gemeente in Nederland, met de coronacrisis. Wat dit voor de financiële situatie van de gemeente betekent, is nog moeilijk in te schatten. Het is, volgens het college, nog onduidelijk hoe groot de effecten zijn en hoe lang ze duren. En wat de gevolgen op de langere termijn zullen zijn.

In de kaderbrief staan de nieuwe plannen van het college. Deze zijn door de coronacrisis voorzichtig ingestoken. Cultuurhuys De Kroon krijgt extra geld voor de exploitatie van het gebouw en scholen krijgen geld voor cultuuronderwijs. Het college stelt daarnaast voor om een hybride sporthal te bouwen bij De Sniep en sporthal De Dreef te slopen. Ook wil de gemeente investeren in het oplossen van parkeerknelpunten. De gemeenteraad neemt op 8 juli een besluit over alle voorstellen.