Logo hartvanwaddinxveen.nl
Mondkapjes zijn straks heel gewoon in het Nederlands straatbeeld.
Mondkapjes zijn straks heel gewoon in het Nederlands straatbeeld. (Foto en tekst: Annette van den Berg)

Mondkapjes moeten straks, maar zijn nog niet overal verkrijgbaar

  •   414 keer gelezen

Waddinxveen - Premier Rutte was er duidelijk over woensdag 6 mei op de persconferentie: vanaf 1 juni is een mondkapje verplicht om gebruik te kunnen maken van het openbaar vervoer. De verslaggever van Hart van Holland ging de volgende dag direct op pad om te zien waar ze te koop zijn in Waddinxveen of te bestellen en wat voor prijskaartje eraan vastzit.

“We zullen er straks wel aan moeten”, verzucht een man op het station. “Of je moet niet meer met de trein gaan.”

Straatkrantverkoper Lorenana vertelt voor ze de trein instapt dat ze woensdag in Den Haag een kapje heeft bemachtigd. “Ik heb het klaargelegd om te gebruiken, maar ik heb het in de ochtend zo druk dat ik het toch vergeten ben.” 

In winkelcentrum 't Gouweplein was de Gezondheidswinkel donderdagmiddag de enige zaak die mondkapjes aan kon bieden. Zij hadden zelfs keuze uit drie mogelijkheden: een luxe herbruikbare variant voor bijna 9 euro en wegwerpkapjes voor 5,95 per drie of 19,95 per tien stuks. 

“Ze gaan hard”, weet de verkoper. Bij het filiaal in Waddinxveen zijn de mondkapjes sinds zaterdag te koop, andere filialen hadden ze al eerder in de verkoop. Bij drogisterijen als Etos en Kruidvat werden donderdagmiddag nog geen mondkapjes verkocht. 

Wel zijn de kapjes net als bij veel andere ondernemers online te bestellen. Ook bij de drogist aan Groensvoorde kunnen mondkapjes worden besteld. Bij de apotheek aan Kerkweg-West hoopt de medewerker de eerste partij op 11 mei geleverd te krijgen. 

Wie enigszins handig is, zal het weinig moeite kosten om een restje stof te vinden en zelf een mondkapje te maken. Op internet staan genoeg patronen. Op YouTube is ook te zien hoe je een sok kunt verknippen tot mondmasker. Waar een mondkapje op z'n minst aan moet voldoen is allemaal via Internet te vinden. 

Comfortabel is een mondkapje niet. Het is warm en kriebelt, een bril beslaat en het belemmert het zicht op drempels, richels en andere struikelgevaren. De toekomst zal leren of het dragen van mondkapjes het nieuwe 'normaal' gaat worden. 

Ook of duurzame, uitwasbare mondkapjes hygiënisch verantwoord zijn terwijl de ouderwetse stoffen zakdoek juist vanwege corona in de ban is gedaan.

Meer berichten