Logo hartvanwaddinxveen.nl
Huisarts Vriesendorp uit Waddinxveen.
Huisarts Vriesendorp uit Waddinxveen. (Foto: pr)

Huisarts: 'Hier ben ik geen dokter voor geworden'

  •   2333 keer gelezen

Waddinxveen – De dagen van huisartsen zien er in dit coronatijdperk anders uit dan normaal. De Waddinxveense huisarts Reinout Vriesendorp van het Medisch Centrum West voelt zich net een televisiedokter. “Ik mis het contact met mijn patiënten.”

Door Erik van Leeuwen

Afgelopen maandag was Vriesendorp actief in de noodpost die door het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda is opgezet. Patiënten bij wie het vermoeden bestaat dat zij het coronavirus hebben, worden daar onderworpen aan testen.

“We hebben als huisartsen in de regio per toerbeurt dienst. Maandag was ik er vierenhalf uur. Twee diensten van ruim twee uur. Tussendoor even het masker af en wat drinken.”

Zijn dagelijks leven als huisarts staat volledig op zijn kop. Alles staat in het teken van corona. “Normaal doe ik 30 tot 35 consults en visites op een dag”, zegt Vriesendorp. 

Nu komt hij bijna zijn dokterskamer niet meer uit. Het contact dat hij met zijn patiënten heeft, verloopt via de telefoon.

Op basis van een screentest neemt hij contact op met een zieke patiënt. “Als ik het nodig vind, gebruik ik Facetime. Als ik twijfels heb, wil ik graag het gezicht van de patiënt zien. Dat kan helpen bij de beoordeling.”

Schrijnend
Hij zegt het met een brok in zijn keel. “Hier ben ik geen dokter voor geworden. Een belangrijk onderdeel van mijn vak is het contact met de patiënt, de persoonlijke benadering.”

Hij gebruikt het woord ‘schrijnend’. “Al die mensen die elkaar niet kunnen aanraken, ik vind dat vreselijk. De familie van patiënten kunnen alleen op afstand ondersteuning bieden. Dat doet mij pijn.”

In de praktijk van Vriesendorp meldde zich de eerste Waddinxveense coronapatiënt. Er zijn inmiddels meer patiënten bijgekomen.

Eentje lag eind vorige week in kritieke toestand op de intensive care van het Groene Hart Ziekenhuis. “Je wilt er voor je patiënten en hun familie zijn. Die familie wil aan het bed zitten.”

Vriesendorp heeft het zeker niet drukker dan anders. “Onze assistenten krijgen wel meer telefoontjes, vooral van mensen met luchtwegproblemen, maar ik heb het niet drukker. Het is anders. Mentaal zwaarder.”

Lastiger
Ondertussen loopt ook de reguliere zorg door. “Er worden nog steeds mensen gediagnostiseerd met een beperkte levensverwachting vanwege kanker. Daar zeg ik normaal tegen: ga de komende weken leuke dingen doen met je vrienden. Dat is ook allemaal lastiger. Ik heb daar veel moeite mee.”

Ook mijden veel mensen de huisarts omdat ze denken dat deze het erg druk heeft.

“Daar maak ik mij serieus zorgen over. Het kan toch niet zo zijn dat andere klachten zijn verdwenen? Die klachten zijn er en soms zijn die levensbedreigend van aard. Ik roep iedereen dan ook op om die klachten vooral wel te blijven melden."


* Wilt u graag uw mening geven? Word dan lid van ons burgerpanel TipWaddinxveen.

Meer berichten