Be Fair, Gouwe Smash en TV Waddinxveen willen hun samenwerking intensiveren.
Be Fair, Gouwe Smash en TV Waddinxveen willen hun samenwerking intensiveren.

Veel initiatieven in Sportakkoord

Algemeen 345 keer gelezen

Waddinxveen – Er komt eind dit jaar of begin volgend jaar een symposium over de toekomst van de verenigingssport in Waddinxveen. Multisportvereniging Toos, CVV Be Fair, de Waddinxveense Reddingsbrigade en Vrijwilligerswerk Waddinxveen hebben het initiatief daartoe genomen.

Het symposium is één van de vele acties die voortkomen uit het Waddinxveens Sportakkoord, dat donderdag 19 maart wordt gepresenteerd en ondertekend door een groot aantal clubs en instanties. Het doel is de sportinfrastructuur en het aanbod te verbeteren, waardoor inwoners meer gaan bewegen.
Het lokale sportakkoord komt voort uit het Nationale Sportakkoord. In Waddinxveen ging vanaf september een sportformateur met een groot aantal verenigingen aan de slag om invulling te geven aan het akkoord. Intussen staat het Waddinxveens Sportakkoord in de steigers: het concept bevat drie invalshoeken en zes ambities.
De vier clubs die een brede bijeenkomst willen organiseren hopen raakvlakken te vinden op het gebied van vrijwilligerswerk, kostenontwikkeling, professionalisering en betaalbaarheid. Veel Waddinxveense verenigingen hebben moeite om voldoende vrijwilligers en kader te vinden. Dat zorgt voor grote druk op de bestaande vrijwilligersgroep. Door de steeds hoger wordende kosten hebben clubs het ook steeds lastiger om financieel rond te komen. Contributieverhogingen hebben vaak een averechts effect.

In het Sportakkoord staan tientallen initiatieven. De drie tennisverenigingen, Be Fair, Gouwe Smash en TV Waddinxveen, willen hun samenwerking intensiveren. Zwem- en poloclub De Gouwe is van plan een vrijwilligerspoule op te zetten. PAR Waddinxveen gaat zich sterk maken om werkzaamheden aan sportaccommodaties te laten verrichten door inwoners die re-integreren. SC Antilope biedt aan hockeyers en voetballers in de zomerstop hardlooptraining te geven.

De gemeente stelt zich tot doel een verbindingscoach aan te stellen die de band tussen overheid, sport, welzijn en onderwijs moet versterken. Ook is het bedoeling dat de gemeente een on- en offline-platform opzet als ontmoetingsplaats voor aanbieders en gebruikers van sportactiviteiten.

In het Sportakkoord staan ook plannen met betrekking tot accommodaties. Zo gaat de gemeente op alle accommodaties kosteloos energiescans laten uitvoeren. Korbis, ASW, Be Fair, WadWijzer, hengelsportvereniging Waddinxveen en Tang Soo Do Hunshin staan open voor het delen van hun accommodaties dan wel het gebruik maken van de accommodaties door andere gebruikers. Ook op het gebied van gezond eten zijn er initiatieven. Zo hebben ASW en TV Waddinxveen het plan om het aanbod in hun kantine onder de loep te nemen. Verenigingen kunnen voor de uitvoering van de initiatieven een aanvraag doen naar een stimuleringsbudget van de gemeente.