Logo hartvanwaddinxveen.nl
De Gouwe werd  gescreend op plastic door de medewerkers van Startup Noria. (foto: pr)
De Gouwe werd gescreend op plastic door de medewerkers van Startup Noria. (foto: pr)

Plastic uit Gouwe vissen voor creëeren Groene Corridor

  •   51 keer gelezen

Alphen aan den Rijn/ Regio - In opdracht van de provincie Zuid-Holland is afgelopen week plastic uit de Gouwe gehaald. Het gaat om een innovatief pilotproject.

De provincie wil weten hoeveel plastic er in de Gouwe drijft en op welke plekken dit er het beste uitgehaald kan worden. Het bedrijf Startup Noria dat hiervoor in de hand is genomen, kon met de proef tevens haar afvalrad testen; het systeem waarmee het plastic wordt verzameld.
Het experiment is een van de acties om te komen tot een zogeheten Groene Corridor: één van de eerste groene en klimaatneutrale transportcorridors van Europa. Hiervoor heeft de provincie de handen ineen geslagen met diverse gemeenten en bedrijven.

De pilot vond vorige week plaats bij de Steekterpoort in Alphen aan den Rijn. Rinze de Vries van Noria: "Tijdens vooronderzoek hebben we in een paar uur tijd 65 drijvende plastic objecten uit het water gehaald – van lollystokjes tot flessen. Door een week lang met het rad te testen hopen we een beter beeld te krijgen van het probleem en van de oplossing."
Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra (Economie en Innovatie) wacht met spanning op de resultaten. Zij hoopt hiermee ook allerlei partijen aan het denken te zetten over het 'plasticprobleem'. "Het is een probleem dat nog van niemand is. Het drijft in het water van gemeente naar gemeente. Daarom is het zo belangrijk dat we er samen iets aan doen."

Wethouder Gezina Atzema liet via twitter weten dat ze het 'een erg mooi initiatief vindt om de Gouwe plasticvrij te maken'. Ze noemde het project 'veelbelovend'.

Meer berichten