Afbeelding

'Mijn gevecht met het leven'

Algemeen 588 keer gelezen

Waddinxveen - In een eerder interview met Hart van Holland zei hij al: "Ik heb mijn jeugd nooit goed af kunnen sluiten". Jaren geleden begon de Waddinxveense Aryan van Beugen (69 jaar) al aan zijn autobiografie. Maar het publiceren ervan op grote schaal, was toen een stap te ver. Hij schreef daarom eerst het kinderboek Froggy's Family waarmee hij in 2018 zijn debuut als auteur maakte, buiten zijn vriendenkring. Onlangs, op vrijdag 25 oktober, verscheen zijn tweede boek: 'Op je dertiende het huis uit, en dan?'

Het boek vertelt het verhaal van Adrianus die in Den Haag werd geboren en in een gezin opgroeide met negen broers en zussen. Zijn vader en moeder waren beiden getraumatiseerd door de oorlog; zijn moeder moest als 14-jarig meisje uit Oekraïne in de concentratiekampen van de Duitsers werken en pa zat in het verzet. De twee hadden weinig te besteden toen ze een gezin stichtten. Op 13-jarige leeftijd ontvlucht Adrianus alias Aryan van Beugen zijn ouderlijke woning om zelf maar iets op te gaan bouwen, hetgeen hem uiteindelijk lukt. "Maar er waren dagen bij dat ik wel een liter jenever dronk en vastgevroren zat aan de straatstenen."

Hij was 17 jaar toen hij de liefde van zijn leven leerde kennen: Nel van 14. Samen met haar liet hij de wereld zien dat je ook zonder opleiding en kruiwagens een heel eind kunt komen, zeker als je over een gezonde portie wilskracht en vechtlust beschikt.

Eerst probeert Aryan als chansonnier aan de bak te komen onder de naam Julien Marnier, maar Nederland is in die tijd (nog) niet rijp voor Franstalige liedjes. Hij blijkt over een creatieve geest te beschikken en raakt verzeild in het maken van decors. Op een gegeven moment wordt hij ontdekt door mediagigant Joop van den Ende en vanuit het niets weet hij een bedrijf op te bouwen in de evenementenbranche. Zo ontwierp hij de kikkertuin van Duinrell, verbouwde het Dolfinarium en zorgde regelmatig voor de creatieve aankleding van de Rai, de Jaarbeurs en de Arena.

In 2003 krijgt Van Beugen een burn-out. Hij doet uiteindelijk zijn bedrijf van de hand en gaat na een lange periode van herstel als auteur aan de slag. Zijn kleinzoon is de inspiratiebron voor zijn kinderboek waarin alles draait om Stijn en zijn vriendje Martijn, twee kikkers die allerlei avonturen beleven.

Na zijn debuut is Van Beugen klaar voor het vertellen van zijn eigen levensverhaal aan een breder publiek. "Een verhaal met ups en downs, vaak een gevecht dat bijna niet te winnen was", zoals hij zelf zegt. "Maar het vertellen ervan, werkt bevrijdend. Het klinkt cliché, maar je geeft hiermee je gedachten een plek. Op de plank staat mijn gevecht met het leven."

Heel iets anders dan een kinderboek? "Ja, dat is andere koek al zijn er altijd ook weer overeenkomsten. Niet alleen de platgetreden paden bewandelen is in mijn werk ook altijd het vertrekpunt geweest."

Wie hoop je aan te spreken met je boek? "Mensen met een niet Nederlandse achtergrond, komend uit oorlogsgebieden die hier hoop uit kunnen putten, zien dat er altijd hoop gloort aan het eind van de horizon, zeker als je beschikt over flink wat doorzettingsvermogen."

Boek: 'Op je dertiende het huis uit en dan?'
ISBN: 9789463896191, kosten: 19,50 euro.