Logo hartvanwaddinxveen.nl
Jan Hoogerbrug, Hennie Vis en Rianne Kanters kregen van Ellen van Helden ook nog een beker uitgereikt.
Jan Hoogerbrug, Hennie Vis en Rianne Kanters kregen van Ellen van Helden ook nog een beker uitgereikt.

Hefje voor vrijwilligers van eerste uur

  •   153 keer gelezen

Waddinxveen- Kinderboerderij Dierendal vierde vrijdagavond 4 oktober feest voor alle vrijwilligers en sponsoren om ze te bedanken voor hun bijdragen in de afgelopen twintig jaar. Tijdens de viering van het jubileum kregen drie vrijwilligers het vergulde Hefje opgespeld voor twintig jaar inzet. Een domper op de feestelijke dag was het bericht dat de gemeente gaat bezuinigen op de kinderboerderij.

Door Annette van den Berg

"Vandaag is het feest", vond Ellen van Helden, voorzitter van kinderboerderij Dierendal, "ook al hebben we vandaag niet zulk goed nieuws gehad." Op de twintigste verjaardag kreeg het bestuur te horen dat de gemeente in de toekomst minder bijdraagt aan de kosten. Dat is een forse tegenvaller. Van Helden: "Het kost toch al veel inspanning om genoeg geld te genereren voor het behoud van de kinderboerderij. Het feest was juist bedoeld om sponsoren en vrijwilligers te bedanken."
"Het valt niet mee om twintig jaar lang het hoofd boven water te houden als vrijwilligersorganisatie", weet ook Hubert Poot, voorzitter van Stichting Vrijwilligerswerk. Hij complimenteerde de vereniging voor alle inzet: "Chapeau. Ik hoop dat jullie dat blijven doen." De Stichting Vrijwilligerswerk kan bij hoge uitzondering vrijwilligers voordragen voor het vergulde Hefje, de gemeentelijke onderscheiding om vrijwilligers in het zonnetje te zetten. Wethouder Kirsten Schippers speldde het Hefje op bij drie mensen die zich al twintig jaar inzetten voor Dierendal. Hennie Vis kreeg als eerste het Hefje opgespeld. Ze was diep ontroerd door zoveel aandacht. Vis organiseert educatieve- en knutselmiddagen. Ze weet alles over vlinders en gaat vaak nachten lang op zoek naar nachtvlinders. Laatst ving ze een zeldzame vlinder. Helaas ging het fout; het beestje overleefde het niet toen de vleugels per ongeluk tussen het deksel kwamen. Ook Rianne Kanters had de onderscheiding niet verwacht. Ze zat van 1999 tot 2013 in het bestuur, zorgt dat alles altijd schoon is en helpt bij de verzorging van de dieren. De derde vrijwilliger die in het zonnetje werd gezet was Jan Hoogerbrug. De groenexpert zorgt al jaren voor de tuin. Hij kent de bijzonderheden en Latijnse namen van alle planten. Hij geeft niet snel op. De violenstrijd met pauwen heeft hij pas na jaren opgegeven. De pauwen aten elk jaar de violen op. Hoogerbrug plant nu Erica. Heide dus; een betere combi. Na het formele gedeelte van de avond konden de genodigden genieten van een barbecue en drankje, muziek en een presentatie van Ramon Hagendoorn. Deze imker en organisatiedeskundige vergelijkt graag het gedrag van mensen en bijen. "De mens kan veel leren van bijen", meent hij. "Vrijwilligersorganisaties lijken op bijenvolken. Ze weten wat nodig is en doen hun werk."

Meer berichten