Logo hartvanwaddinxveen.nl
De 100-jarige Dirk van Rooijen kreeg van burgemeester Nieuwenhuis een bloemetje. (foto en tekst: Nicole Lamers)
De 100-jarige Dirk van Rooijen kreeg van burgemeester Nieuwenhuis een bloemetje. (foto en tekst: Nicole Lamers) (Foto: )

'Dat een burgemeester voor mij nog op z'n knieën gaat'

  •   192 keer gelezen

Waddinxveen - Dirk van Rooijen genoot maandagmiddag zichtbaar van al het bezoek dat hij kreeg in zijn kamer in zorgcentrum Souburgh. Je wordt dan ook niet elke dag honderd jaar. Burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis kwam een bloemetje brengen en ging voor de jarige op zijn knieën. Tot groot genoegen van de eeuweling die lachend zei: "Dat een burgemeester voor mij nog op zijn knieën gaat."

Gerookt heeft hij maar heel weinig in zijn leven en met drank deed hij ook niet al te gek, al werd dit laatste direct in twijfel getrokken door de aanwezige dochters van de jarige. "Nou pa, je lustte vroeger anders best graag een borreltje." Maar nu mag dat niet meer in verband met medicatie, al maakt de 100-jarige de indruk nog zeer vief te zijn. Op 1 juli 1919 werd hij geboren in Harmelen, net na de Eerste Wereldoorlog. Hij was rond de twintig toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. "Ik ben gelukkig niet tewerkgesteld door de Duitsers, ik werkte hier op een boerderij als boerenknecht, maar de kogels hebben wel om mijn oren gefloten toen ik eens onderweg was met een vriend." Na werken op een boerderij, ging hij aan de slag bij een melkfabriek. Toen hij vervroegd met pensioen werd gestuurd, had hij nog helemaal geen zin om te stoppen met werken en dus ging hij aan de slag bij het verhuisbedrijf van zijn buurman. "Pa is klein, maar was wel heel sterk en droeg zo een koelkast op zijn rug naar boven." De jarige grijnst. "Er liep dan iemand voor mij uit om als het ware te sturen, vooral bij een wenteltrap kon je geen kant op." De burgemeester lacht met de 100-jarige mee. "Niet echt helemaal Arbo-verantwoord, als ik het zo hoor. Maar ik zal er geen werk meer van maken." Het leven van een 100-jarige is niet altijd even makkelijk. Je verliest dierbaren zoals Dirk van Rooijen zijn vrouw en drie jaar geleden zijn dochter Joke. "En soms duurt het ook heel lang voor de verpleging komt. Maar die hebben het ook wel erg druk." Om de medewerkers in Souburgh wat te ontlasten maakt de eeuweling zijn eigen bed nog elke dag op en wast zelf zijn bestek en kopjes af. De 100-jarige viert zijn verjaardag op 7 juli met zijn dochters, schoonzonen, 14 kleinkinderen en 26 achterkleinkinderen.

Meer berichten