De bibliotheek en boekhandel Burger haalden Charles Groenhuijsen naar Waddinxveen.
De bibliotheek en boekhandel Burger haalden Charles Groenhuijsen naar Waddinxveen.

Oud-correspondent Charles Groenhuijsen pingelt en pleit voor positivisme

Algemeen 323 keer gelezen

Waddinxveen – "Die goeie ouwe tijd danken we aan een slecht geheugen." Het is een van de uitspraken waarmee Charles Groenhuijsen vrijdag 29 maart zijn publiek in Cultuurhuys De Kroon aan het lachen krijgt. De lezing van Groenhuijsen had een positieve strekking: er is, ondanks al het slechte nieuws, alle reden om optimistisch te zijn over de wereld.

Door Pepijn de Groot

Wie Groenhuijsen vroeger zag op tv, zag hem met Washington over zijn schouder. In De Kroon ziet het publiek de voormalig Amerika-correspondent van de NOS met een gitaar over zijn schouder. De switch van beeldbuis naar theaterzaal bevalt Groenhuijsen goed. In het theater gebruikt hij als een conferencier

'Nederlanders
zijn gevoelig voor
moppernieuws'

allerlei vormen (journalistiek, muziek, cabaret) om zijn publiek op te beuren over de toestand in de wereld. Het gaat zo slecht nog niet, vindt Groenhuijsen, en om dat te bewijzen zet hij – journalist blijft hij – feiten en cijfers op een rij.

Als je dicht op het nieuws zit, word je al snel doemdenker. Groenhuijsen, al 45 jaar in het vak en dus helemaal thuis in de 'nieuwsbubbel', maakt dat van dichtbij mee. "Er wordt gezegd dat media ons een spiegel voorhouden. Dat is een lachspiegel met een grauwsluier. Want de regel is: goed nieuws is geen nieuws, en Nederlanders zijn gevoelig voor moppernieuws."

Met zijn theatershow wil Groenhuijsen nieuwsfeiten niet ontkrachten, maar zijn publiek aanmoedigen om naar een groter geheel te kijken. Dat doet hij door te verwijzen naar voorbeeldige wereldleiders – van Gandhi tot Merkel – en door edities van Het Aanzien Van…, een boekenreeks die jaarlijks het wereldnieuws samenbrengt, door te bladeren.
Een feest der herkenning, die boeken, die je aan het denken zetten: in 1974 en 1984 waren er ook aanslagen, hongersnoden, natuurrampen. Dan pakt Groenhuijsen de statistieken erbij – 'even twee stappen terug', noemt hij het – om te concluderen: het aantal dodelijke slachtoffers van terreur en natuurrampen is de laatste decennia enorm afgenomen.
Natuurlijk, meldt Groenhuijsen, verschrikkingen bestaan nog steeds en er valt van alles te winnen. Pingelend op de gitaar zingt hij echter ook: "De goeie ouwe tijd/ dat nostalgische gemijmer is totale gekkigheid."

'De goeie oude
tijd is totale
gekkigheid'

Zeker in Nederland, besluit hij, want we leven in een land waar 95 procent van de wereld jaloers op kan zijn. Hij stuurt het publiek positief gestemd huiswaarts: "Als jullie morgen wakker worden, denk dan: we leven in een fantastisch land."