Compromis over woonwagenwoningen blijft uit

Algemeen 210 keer gelezen

Den Haag/Waddinxveen - Overeenstemming tussen de woonwagenbewoners van de Meteorenweg en woningcorporatie Woonpartners bleek er maandag volgens de Goudse kantonrechter niet in te zitten. Dus zal hij op 6 december de knoop gaan doorhakken in hun geschil over ontruiming van het kleine woonwagenkampje.

Woonpartners wil aan de Meteorenweg tien sociale huurwoningen gaan bouwen. Het bestemmingsplan geeft daarvoor al de mogelijkheid. Maar de woonwagenbewoners onder aanvoering van Alex van Kooten zeggen alleen te willen verkassen naar een woonwagen.

De al bijna gerealiseerde woonwagenwoningen op een kamp aan de Mien Ruyssstraat zijn aan hen niet besteed. "Dat zijn grondgebonden stenen huizen zonder wielen", zegt Van Kooten. Een andere bewoner zegt het benauwd te krijgen in een woning.

De woningcorporatie heeft de huur van de standplaats van de woonwagenbewoners nu opgezegd en vraagt de kantonrechter ook om ontruiming 'op straffe van een dwangsom' van 2500 euro per dag. Dat laatste is opmerkelijk, want er is geen maximum aan gesteld, zodat de teller kan blijven doorlopen tot er een onwezenlijk hoge boete uit volgt.

Vermoedelijk zal de kantonrechter hier niet in meegaan. En hij plaatste nog een belangrijke kanttekening. Het is volgens hem nog maar de vraag of woonwagenwoningen vergelijkbaar zijn met woonwagens en daarmee de vraag of Woonpartners wel een passende herhuisvesting biedt. Mogelijk moet de woningcorporatie toch een woonwagen aanbieden in plaats van een woonwagenwoning.

De kantonrechter sloot hiermee aan bij het pleidooi van de advocaat van de woonwagenbewoners. Zij wees op het oordeel van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens dat woonwagenbewoners het recht geeft om te wonen in woonwagens.

Dat oordeel heeft ook geleid tot nieuw nationaal beleid om het wonen in woonwagens te blijven steunen. Volgens Alex van Kooten heeft het Europese Hof de cultuur van de woonwagenbewoners erkend en dat zou Woonpartners Midden-Holland ook moeten doen.