Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>Vrijwilligers Ronald de Pater (links) en Leen Schouten praten graag over ‘hun’ speeltuin.</p>

Vrijwilligers Ronald de Pater (links) en Leen Schouten praten graag over ‘hun’ speeltuin.

Schommelen en klimmen aan de Overkant: ‘Ze komen zelfs uit Zoetermeer’

  •   keer gelezen   Verenigingen

Waddinxveen - De Zeeheldenbuurt, oftewel De Kuil zoals de plaatselijke bevolking in Waddinxveen de wijk noemt, is aan het vergrijzen. Toch is speeltuin De Overkant aan de Kromme Esse op woensdagmiddag met mooi weer gevuld met kinderen. En op een mooie dag in het weekend kan het er ook echt heel druk zijn met kinderen met opa’s en oma’s of papa’s en mama’s. Penningmeester en secretaris van het bestuur Leen Schouten (71) en voorzitter Ronald de Pater (54) kunnen ervan genieten.

De Pater heeft er zelf ook nog gespeeld als klein kind. De speeltuin(vereniging) dateert van 1962. “Toen waren er nog niet zoveel toestellen, hoor. Die zijn duur, die dingen. We krijgen wel subsidie van de gemeente, maar dat gaat vooral op aan gas, water en licht en aan onderhoud. Voor nieuwe toestellen en voor de activiteiten sparen we. Opbrengsten komen van het lidmaatschap (‘slechts 20 euro per gezin’, benadrukt De Pater) en de barinkomsten, al heeft alles natuurlijk wel een poos stilgelegen door corona.”

Schouten vult aan: “Met een klaverjastoernooi of een darttoernooi haalden we soms echt wel wat binnen aan geld, ondanks het feit dat het hier niet duur is. Maar ja, je weet hoe dat gaat. Dan is het gezellig en dan pakken we nog een biertje en wat lekkers te snacken.”

‘Voor nieuwe toestellen sparen we’

De Overkant bestaat eigenlijk uit twee delen. In de tuin voor het clubgebouw staan toestellen als klimrekken, wiptoestellen, schommels en een loopton. Achter het gebouw is een veldje met een kabelbaan, een skatebaan en een voetbalveldje. Daar staan nu een paar hangjongeren. 

“Dit veld wordt altijd gebruikt voor één van de leukste evenementen van het jaar”, vertelt Schouten enthousiast. “Dat is Koningsdag. Dat is zo geweldig hier. Dan zetten we hier spellen uit en daarachter is dan de bar waar hamburgers worden gebakken. Ik weet nog wel dat we jaren geleden een kruiwagenrace hielden en dat sommigen een bakkie teveel op hadden, nou dan weet je het wel.”

De Pater en Schouten hebben er nog lol om. “En wat te denken van het huttendorp. Da’s ook zo’n hoogtepunt elk jaar. Dan staan we hier met ouders pannenkoeken te bakken en de volgende dag is het friet. Dat is zo gezellig, joh.”

“Nu we weer open mogen na corona, beginnen we volop met de kindermiddagen en de kinderdisco en de kinderbingo. Deze plek is in de eerste plaats bedoeld voor kinderen, niet eens alleen uit deze wijk. Ook vanuit de Victorwijk komen er veel. We hebben ze zelfs wel uit Zoetermeer. Dan hebben de ouders even gegoogeld op ‘speeltuin’ en dan staan we er echt wel goed op”, aldus De Pater.

Google
Van lieverlee worden ook de andere activiteiten weer opgepakt als de wereld weer ‘normaal’ is, zoals het klaverjassen, het darten en niet te vergeten line-dancing. Schouten: “Dat is nu weer helemaal in. Vroeger was het beatballet en wat hebben we nog meer gehad, stijldansen. Heb ik zelf ook nog aan meegedaan. Je hebt altijd van die hypes. Ach, en de playbackshows, die waren ook hilarisch.”

Of de speeltuin nog een halve eeuw mee kan? “Tuurlijk”, meent De Pater. “Het zal voornamelijk afhangen van vrijwilligers, want daar draait zoiets op. Net als onze Martin die altijd alles klaarzet, voor elke activiteit. Maar we kunnen best meer vrijwilligers gebruiken, zeg ik eerlijk, want het werk komt vaak op dezelfde mensen neer.”

“Voor het draaien van een baravond, daarvoor zijn vaak genoeg mensen te vinden, maar deze enorme heggen snoeien is een ander verhaal, en die bomen knotten. Dat is een karwei, hoor. En je wilt het er toch mooi bij hebben liggen, het is je visitekaartje.”

‘De playbackshows waren ook hilarisch’

Meer berichten