Afbeelding

De Gouwe heeft fraai tussenrapport

Sport

WATERPOLO
Waddinxveen – Het rapport van De Gouwe ziet er met de week beter uit. Zaterdag declasseerde de koploper van de derde divisie het Wassenaarse WZK met 20-5 en dat was de dertiende overwinning op rij.

Fraai tussenrapport of niet, De Gouwe heeft voorlopig niets aan mooie cijfers. Waar normaal gesproken in dit stadium van de competitie wordt afgeteld naar het kampioenschap, moet in dit coronaseizoen de strijd om de titel nog losbarsten. Door het uitvallen van een serie wedstrijden vanwege de lockdown moeten de topteams in de derde divisie elkaar nog ontmoeten. Van de twee andere kampioenskandidaten heeft WCZ net als De Gouwe nog geen punten gemorst en De Kempvis drie. “Het kan nog alle kanten op”, zegt De Gouwe-trainer Jan Middendorp. “We spelen nog twee keer tegen WZC en twee keer tegen De Kempvis. Het is leuk dat we 39 punten hebben uit 13 wedstrijden, maar dat is geen enkele garantie.”

Tot de eerste confrontatie met WZC medio april is het voor de pupillen van Middendorp zaak om zonder puntverlies te blijven. Vaak, zoals zaterdag tegen WZK, weet de ploeg het surplus aan talent uit te buiten, een enkele keer valt het team ten prooi aan gemakzucht. “Het gevaar van onderschatting ligt zeker op de loer”, zegt Middendorp. “Een paar weken geleden speelden we tegen De Reigers. Die jongens stapten het water in met een houding van ‘dat doen we wel even’. Nou, dat ging maar net goed. Uiteindelijk wonnen we door een heel laat doelpunt met een doelpunt verschil.”

Zaterdag tegen WZK had De Gouwe geen problemen met scherpte. De ploeg toonde vooral in de eerste twee periodes haar grote talent. “We hebben een snelle ploeg die gevaarlijk is op de counter. Het is dan zaak om op het juiste moment de goede speler aan te spelen.”
Hoe de verhoudingen liggen met WZC en De Kempvis vindt Middendorp lastig te zeggen. “Ik ken WZC wel, omdat we daar in de beker tegen speelden. We wonnen met drie doelpunten verschil, terwijl wij in de laatste periode een fase met een man minder speelden. Dat zegt verder niets, maar het is wel een kleine indicatie.”

Druk wordt het de komende twee maanden sowieso voor de Waddinxveense poloërs, want in april en mei staan negen wedstrijden op het programma. Middendorp vindt dat niet erg: “Je blijft zo lekker in het ritme.” (Erik van Leeuwen)