Trainer Paul van Laak: “Mooi dat de ban qua strafcorners is gebroken.” (tekst en foto: Erik van Leeuwen)
Trainer Paul van Laak: “Mooi dat de ban qua strafcorners is gebroken.” (tekst en foto: Erik van Leeuwen)

HCW terug bij dikke nederlagen

Sport 199 keer gelezen

HOCKEY
Waddinxveen – HCW is er ook in de twaalfde wedstrijd van de competitie in geslaagd zich te ontdoen van de ‘nul’. Op eigen veld kwam Waddinxveen zondag tegen Castricum niet in de buurt van een ‘resultaat’. De 1-7 nederlaag bracht HCW volgens trainer Paul van Laak terug in de tijd.

Van Laak begon vorig jaar zomer enthousiast aan het. Hij wist dat de weg lang was om zijn jonge ploeg derde klasse-waardig te maken. Hij nam daarbij dikke nederlaag in de aanvangsfase voor lief. Het spel werd beter, maar nu het bijna april is moet de oefenmeester constateren dat er weliswaar progressie in zijn ploeg zit, maar dat dat niet in punten te zien is. “Ik had echt gedacht dat we een kans zouden maken tegen Castricum”, zei Van Laak zondag. “Daarom is dit resultaat extra teleurstellend. We zijn terug in de dikke nederlagen. We dachten daar afscheid van genomen te hebben.”

Van Laak gaf zijn spelers afgelopen week de opdracht goed na te denken hoe snelle tegentreffers konden worden voorkomen, want in alle wedstrijden tot nu incasseerde HCW binnen vijf minuten minimaal een goal. “Huiswerk dus. De jongens zijn er ook echt mee bezig geweest. Hoe starten we scherp, wat moeten we doen om meteen goed in de wedstrijd te zitten. Hoe jammer is het dan dat we in no-time met 2-0 achterstonden.”

Net als eerder dit seizoen was het veldspel van HCW zo gek niet. Het leverde voor rust een goal op van Floris van den Dool, de eerste dit seizoen uit een strafcorner. “Mooi dat de ban is gebroken. Zoveel strafcorners krijgen we niet, maar voor Floris is dit lekker. Hij is bezig zijn sleepcorner te ontwikkelen.”
De schade bij rust viel dus mee, maar net als in veel andere wedstrijden liep de score verder op. “Onnodig”, aldus Van Laak, die zich suf piekert over de fase waarin het verval inzet. “Het is een repeterend verhaal, vaak krijgen we binnen een paar minuten twee, drie doelpunten tegen.” Van Laak doet zijn best om dat eruit te krijgen. “We moeten in die fase terug naar de basis. Simpel spelen, de opdrachten uitvoeren. Als dat gebeurt, kunnen we onszelf belonen met een positief resultaat.”

HCW heeft nog zes wedstrijden om van de nul af te komen. “Het streven is nog minimaal één wedstrijd te winnen. Ik ben ervan overtuigd dat dat kan. We krijgen tegenstanders waartegen we écht kans hebben”, aldus Van Laak, die met zijn ploeg weet dat er dit seizoen geen degradatie uit de derde klasse volgt. “Die druk hebben we niet, aan de andere kant moet je goed nadenken wat je wil. In de vierde klasse betekent dat je zeker meer gaat winnen, maar het is ook zo dat als je vierdeklasser wordt voor langere tijd. Misschien duurt het wel vier jaar voor je terug bent. Persoonlijk ben ik  voorstander van zo veel mogelijk weerstand. Dan ontwikkel je je als ploeg het beste.”