Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>De jongvolwassenen van Korbis in de aanval in de wedstrijd tegen de A1.</p>

De jongvolwassenen van Korbis in de aanval in de wedstrijd tegen de A1.

(Foto: Erik van Leeuwen)

Korbis in bedrijf: groei gaat ‘gewoon’ door

  •   keer gelezen   Sport

KORFBAL
Waddinxveen – De enige deuren die bij korfbalvereniging Korbis open staan is de toegangspoort en de deur van het materiaalhok. Meer heeft de club ook niet nodig. Ook tijdens corona gaat de groei van het ledental ‘gewoon’ door. “We worden beloond voor ons enthousiasme.”

Erik van Leeuwen

Het voelde zaterdag als een bevrijding. De spelers van het eerste en tweede team van Korbis mochten eindelijk het veld op voor wat leek op een wedstrijd. Korbis onder 27 had precies drie minuten nodig om tegen de A1 van de club de korf te vinden. Trainer/coach Marco van Leeuwen zag het vanaf de kant, zittend in een campingstoeltje, tevreden aan. Op het veld had het in stemmig zwart geklede seniorenselectieteam het zichtbaar naar de zin. De gure wind deerde geen speler.

“Normaal gesproken gaan we deze periode weer naar buiten”, reageerde Rick Hagen, oud-speler en zaterdag ‘in functie’ als scheidsrechter. Toen sporthal De Dreef dichtging en op slot bleef, besloot Korbis tot een winters experiment. Om de leden toch korfbalvertier te bieden werden weer en wind van de koude wintermaanden getrotseerd. 

In plaats van in de zaal bij de warme kachel trainde Korbis met ijzige wind, lage temperaturen en in winterkleding. “Ik heb niemand horen klagen”, maakte Hagen de balans van het geslaagde experiment op. “Ook de jongste jeugd niet. Die kwamen driedubbel aangekleed naar het park, maar na een kwartier was de eerste jas uit. We hebben één week niet getraind vanwege de sneeuw en vorst, maar daarna zijn we lekker aan de gang gegaan. Je hebt als bestuur wel een idee, maar je weet nooit hoe dat opgepakt en ontvangen wordt. Het enthousiasme was echter meteen groot. Onze trainers moesten we eerder afremmen dan aanduwen. Zij verdienen een grote pluim.”

Inmiddels traint elk team minimaal één keer in de week, zijn ook de senioren weer aan de slag gegaan – 27-plussers trainen in viertallen – en is er elke zaterdag een uitgebreid programma met tal van oefenwedstrijden. Zo begon Korbis zaterdag om 10.00 uur met de wedstrijd tussen de F2 en F3 en werd het slot van het hek pas weer ver na zessen op slot gedraaid. Jeugdvoorzitter Hagen: “We hebben onszelf tot nu toe prima beziggehouden, maar dit is niet iets wat je maanden kunt volhouden.”

Routekaart competitie
Daarom wordt gehoopt dat de tweede helft van de veldcompetitie nog gespeeld kan worden. “We bevinden ons tussen hoop en vrees. Natuurlijk willen we dat we weer kunnen spelen, maar de vooruitzichten zijn er afgelopen weken bepaald niet rooskleuriger op geworden. De bond heeft een routekaart gemaakt. Daarin is opgenomen dat elk team minimaal tweeënhalve week samen moet hebben kunnen trainen, voordat de competitie wordt hervat. De uiterste datum is gesteld op 1 mei. Zaterdag 22 mei moet je kunnen starten. Dan lukt het net om de competitie af te ronden voor het begin van de zomervakantie.”

Hagen en Korbis houden er rekening mee dat er, net als bij de zaal, een streep gaat door de veldcompetitie. In dat geval wordt ingezet op een alternatief programma. “We kijken naar bijzondere activiteiten. Beachkorfbal, clinics. Tot de zomer onderlinge oefenwedstrijden blijven spelen wordt op een gegeven moment ook saai.”

Korbis is inmiddels weer volop in bedrijf als het gaat om nieuwe leden werven. Op Waddinxveense basisscholen worden clinics gegeven. “Aspirant-leden kunnen gratis mee trainen, tot de zomer. Veel kinderen zijn lid geworden. Komende maandag moeten we het aantal teams inschrijven voor de tweede helft van de veldcompetitie. In vergelijking met de zaal zijn dat er drie meer. Daar zijn we heel blij mee.”

Meer berichten