Be Fair-thriller voor klein publiek
Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>De jongens tegen de meisjes: een klassieker bij elke sport.</p>

De jongens tegen de meisjes: een klassieker bij elke sport.

(Foto: Erik van Leeuwen)

Be Fair-thriller voor klein publiek

  •   keer gelezen   Sport

VOETBAL
Waddinxveen – Op sportpark ’t Suyt woedde zaterdag een ‘stammenstrijd’: die tussen de jongens en meisjes van Be Fair. De MO17-1 en de JO15-3 maakten er een spektakelstuk van met een thrillerachtig slot: 6-5.

Erik van Leeuwen

‘t Suyt mag dan in coronatijd verboden gebied zijn voor alles wat niet de Be Fair-kleuren draagt, dat wil niet zeggen dat de jeugd van de club geen vertier geboden wordt. Elke zaterdag worden onderlinge oefenwedstrijden gespeeld. “Wij proberen om de week een wedstrijd te spelen”, legt Marleen van Elven, teammanager MO17, voor de wedstrijd uit. 

“Vanmorgen heeft onze MO11-2 de eerste wedstrijd gespeeld. Dat team bestaat uit allemaal nieuwe meisjes. Ze hebben een tenue gekregen en een eigen bal. We blijven als meisjestak dus groeien”, zegt Van Elven trots. 

De meisjesafdeling blijft echter in vergelijking met de jongenstak bescheiden. Om te oefenen zijn teams al snel aangewezen op jongens als tegenstander.

Voor de wedstrijd is de spanning van de gezichten van de meisjes af te lezen, ze staan strak gespannen. Ook bij Van Elven is enige nervositeit zichtbaar. Ze vertelt dat de eerste wedstrijd twee weken geleden tegen de JO15-1 niet goed afliep en daardoor de JO15-2, die ook wil oefenen tegen de meiden, in de wacht is gezet. “We verloren van de JO15-1, ja. Hoeveel? Flink.”

Voor het team een koude douche, omdat het in de eigen competitie in de eerste klasse niet gewend is te verliezen. Van Elven vertelt dat haar meiden in sportief opzicht zwaar getroffen zijn door corona. “In het voorjaar stonden we op kop met vijf gewonnen wedstrijden. De competitie werd afgebroken en weg promotie. In de nieuwe competitie hebben we ook de eerste vijf wedstrijden gewonnen. Aangezien er na de jaarwisseling weer een nieuwe competitie start, gaat dat ons waarschijnlijk ook geen promotie naar de hoofdklasse opleveren.”

Titanenstrijd
De MO17-1 begint in elk geval enthousiast aan de titanenstrijd tegen de JO15-3. Het fysieke voordeel - sommige jongens zijn een kop kleiner - wordt in de eerste minuten prima uitgebuit. Daarna nemen de jongens het heft in handen. Met veel positiewisselingen vanuit het middenveld wordt keer op keer de verdediging van de MO17 in de problemen gebracht.

Keeper Yvette heeft al snel de meeste balcontacten. Ze voorkomt grote schade, maar is wel kansloos op een verdekt schot uit de tweede lijn in de negende minuut (0-1). Haar ploeggenoten lopen er wat verdwaald bij. Trainer Jan-Marten Houweling probeert vanaf de lijn bij te sturen, maar zonder effect. 

De reddingsboei komt halverwege de eerste helft als het signaal voor een time-out wordt gegeven. Houweling wijst op de matige veldbezetting. “De ruimtes tussen de linies worden te groot en daardoor worden we weggetikt.” 

Wonderdokter
Na de zalvende woorden van de ‘wonderdokter’ maakt Annika snel gelijk. Als Quinty even later de 2-1 voor haar rekening neemt, lijkt het lek te boven.

Binnen een minuut is het echter 2-2, nadat een hoekschop van de JO15-3 er in één keer invliegt bij de eerste paal.

Na de pauze tonen de Be Fair-meisjes opmerkelijke veerkracht. Zij komen met 4-2 en 5-3 achter, maar het woord ‘opgeven’ staat niet in het woordenboek van de meiden.

In de slotfase volgt de beloning: de winnende treffer, van opnieuw de aanvallende Quinty.

Meer berichten