Logo hartvanwaddinxveen.nl
Koen de Leeuw in actie tijdens de triatlon-eredivisie.
Koen de Leeuw in actie tijdens de triatlon-eredivisie.

EK in Valencia is reddingsboei voor Koen de Leeuw

  •   88 keer gelezen   Sport

TRIATLON
Waddinxveen - Het Europees kampioenschap in Valencia komend weekeinde wordt voor Koen de Leeuw en zijn blinde partner Daniël Knegt de reddingsboei voor de Paralympische Spelen volgend jaar in Tokio. De druk is hoog, want zonder een topklassering dreigt het project te mislukken.

Door Erik van Leeuwen

Twee jaar geleden lagen Knegt en Waddinxvener De Leeuw nog op koers voor kwalificatie voor de Spelen. Het uitzicht op deelname is echter, vooral het laatste jaar, danig vertroebeld. Waar De Leeuw en Knegt zichzelf nauwelijks verbeterden, deed de concurrentie dat wel. "Er zijn veel topkoppels bijgekomen", zegt De Leeuw. "Daardoor hebben we meer concurrentie. Combineer dat met het feit dat wij niet denderend in vorm zijn, en je hebt de oorzaak van de terugval." Met de fysieke gesteldheid van De Leeuw zit het wel goed, Knegt worstelt echter met het in vorm zijn. "Hij heeft ook steeds last van blessures, waardoor hij wordt geremd. Het is daardoor lastig om optimaal te trainen. We hebben het bewust de afgelopen tijd wat rustiger aan gedaan."

De wereldranglijst is de barometer van de prestaties van het duo. De voormalige toptienklassering is ingeruild voor de zestiende plaats. "Aangezien wedstrijddeelname gebaseerd is op de wereldranglijst maakt dat het extra lastig", zegt De Leeuw. "Bij wedstrijden wordt maar een beperkt aantal koppels toegelaten." Dat merkten De Leeuw en Knegt al bij het WK in het Zwitserse Lausanne. "Daar waren meer koppels, zestien, maar had de organisatie de mogelijkheid om één wildcard te vergeven. Wij kwamen op de reservelijst. Uiteindelijk hebben we ons een week van tevoren maar afgemeld." Bij het EK in Valencia ligt gelukkig wel een startbewijs klaar. Er doen elf koppels mee. De Leeuw weet dat er een topklassering wordt gevraagd. "Voor de punten voor de wereldranglijst, maar ook voor ons moreel. Dat heeft een behoorlijke knauw gekregen en wij wachten met smart op een opsteker. Op dit moment is Tokio ver weg, zo reëel moet je zijn, maar we hebben de strijd nog niet opgegeven."

Meer berichten