Logo hartvanwaddinxveen.nl
Marco van Leeuwen ziet doorgroeimogelijkheden voor Korbis.
Marco van Leeuwen ziet doorgroeimogelijkheden voor Korbis.

Marco Van Leeuwen wil met Korbis een volgende stap zetten

  •   228 keer gelezen   Sport

KORFBAL
Waddinxveen – Voor de opvolging van vertrekkend trainer Ronald Spoorendonk zocht Korbis het dicht bij huis. Marco van Leeuwen, die dit seizoen de B-junioren van de Waddinxveense club onder zijn hoede heeft en jarenlang zelf uitkwam voor Korbis 1, stroomt door naar de hoofdmacht. "We hebben de potentie om door te groeien."

Door Erik van Leeuwen

"Goed zo! Passen, en nu schieten." Van Leeuwen (46) moedigt zijn pupillen tijdens de vrijdagtraining in sporthal De Dreef vol beleving aan. Over een paar maanden traint hij de seniorenselectie. Een mooie uitdaging, vindt hijzelf.

"Tien jaar geleden heb ik al anderhalf seizoen het toenmalige eerste team getraind", zegt Van Leeuwen. "De trainer ging halverwege het seizoen weg en ik heb het overgenomen. Of er van die ploeg nu nog spelers in het eerste zitten? Dat denk ik niet, misschien dat Rick Hagen in aantocht was, maar van de rest ben ik er vrij zeker van dat ze er nog niet waren. Dat kan ook niet, want sommige dames zijn pas twintig, eenentwintig jaar. Die waren net pupil."

Hij geeft toe dat hij weinig ervaring als trainer van een seniorenselectie heeft. "Ik heb altijd wel ambities gehad, maar het was lastig zo niet onmogelijk te combineren met mijn werk. Ik ben manager van Albert Heijn in Boskoop en daar werd ik regelmatig verwacht op zaterdag. Tegenwoordig kan ik mijn tijd wat flexibeler invullen."

Niet dat hij zelf bij Korbis solliciteerde. "Zo'n type ben ik niet. Het is echt van de spelers gekomen: denk ook eens aan Marco zeiden ze toen het bestuur vroeg wie een geschikte kandidaat zou zijn om Ronald op te volgen."

Een trainer uit de eigen gelederen heeft als voordeel dat hij de spelers niet meer hoeft te leren kennen. "Ik heb behoorlijk wat wedstrijden gezien de afgelopen twee seizoenen", bevestigt Van Leeuwen. "Ik ken de spelers en hun kwaliteiten. Ik weet ook wat er in het tweede speelt en in de jeugd."

Van Leeuwen heeft daardoor een goed beeld van de mogelijkheden van de selectie. "Op het veld is Korbis gepromoveerd naar de eerste klasse. In de zaal is het een top4-ploeg in de tweede klasse. Dat Korbis het zo goed doet is een verdienste van het team en Ronald Spoorendonk."

Van Leeuwen kan zich vinden in de visie van de club dat de hoofdmacht toe is aan een volgende stap. "Op technisch en tactisch vlak vind ik dat er zeker nog winst te boeken is." Hij denkt dat hij met zijn achtergrond - Van Leeuwen heeft de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Den Haag gedaan – Korbis vooruit kan helpen. "Ik zie echt doorgroeimogelijkheden. Dit team heeft het plafond nog niet bereikt. In de zaal moet het ook mogelijk zijn om naar de eerste klasse te promoveren. Zowel op het veld als in de zaal kan Korbis een stabiele eersteklasser worden. De resultaten in de zaal vallen nu misschien wat tegen, maar men vergeet wel eens dat ze in een loodzware poule zitten die zo voor een eerste klasse door zou kunnen gaan."

Hij weet zich komend seizoen gesteund door zielsverwant Mels Graveland, die trainer wordt van het tweede. "We denken allebei hetzelfde over korfbal. We gaan het samen doen, enige verschil is dat ik het eerste coach en Mels de coaching van het tweede doet."
Zijn eerste opdracht is om de spelersgroep bij elkaar te houden. "Ik hoor daar wat geluiden van spelers die eraan denken om te stoppen of naar een andere club te gaan. Ik wil snel in gesprek met iedereen. Het zou jammer zijn als er mensen vertrekken."

Meer berichten