Primeur voor Henry ten Zijthoff door digitale installatie
Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>Henry en Nikki ten Zijthoff</p>

Henry en Nikki ten Zijthoff

(Foto: archief)

Primeur voor Henry ten Zijthoff door digitale installatie

  •   keer gelezen   Politiek

Waddinxveen – Henry ten Zijthoff had woensdag de primeur in Waddinxveen. Als eerste raadslid van de gemeente werd hij ‘digitaal’ geïnstalleerd.

Erik van Leeuwen

Dat gebeurde in een lege raadzaal, waar buiten hem alleen burgemeester Evert-Jan Nieuwenhuis en griffier Frederik van der Dussen aanwezig waren. Alle andere raadsleden zaten thuis achter hun computer of laptop. “Een noviteit”, sprak Nieuwenhuis bij de beëdiging van Ten Zijthoff. “Het is een bijzonder, maar tegelijk ook verdrietig moment.”

Ten Zijthoff neemt bij de PvdA/GroenLinks de plaats in van Jan van der Loo die eind vorig jaar plotseling overleed, na een hartstilstandl. Ten Zijthoff maakte acht jaar deel uit van de fractie van PvdA/GroenLinks en was wethouder in het college dat in 2018 aantrad. Begin 2019 trad hij wegens voor hem ‘moverende’ redenen af als wethouder. Als wethouder had hij het sociaal domein en wonen in zijn portefeuille. 

Hij werd opgevolgd door partijgenoot Martin Kraaijestein, die de val inleidde van het vorige college. Ten Zijthoff, die in de raadsfractie van PvdA/GroenLinks dochter Nikki tegenkomt, zei woensdag dat hij niet had gedacht ooit terug te keren in de actieve politiek. “Ik was er heilig van overtuigd dat ik niet meer in de raad zou komen. Ik had het afgesloten en dacht: ik ga andere dingen doen. Door het tragische overlijden van meneer Van der Loo is het anders gelopen en heb ik ook geleerd ‘zeg nooit nooit’.” 

Ten Zijthoff zei zijn installatie bijzonder te vinden. “Op dezelfde dag dat de president van Amerika is geïnstalleerd. Er zijn niet veel raadsleden die dat kunnen zeggen.” Hij sprak de hoop uit op een prettige samenwerking met de andere twintig leden van de gemeenteraad. “Ik hoop weer snel met elkaar fysiek te vergaderen.”

Tegelijkertijd met Ten Zijthoff werd commissielid Bart Drost (PCW) geïnstalleerd. Hij vult de lege plaats in van Sylvia van der Krol, die raadslid werd nadat Martijn Kortleven tot wethouder werd benoemd.

Meer berichten