Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>Bastienne Prins van het CDA.&nbsp;</p>

Bastienne Prins van het CDA. 

(Foto: )
Val van college

Nieuw college gaat het doen met drie

  •   keer gelezen   Politiek

Waddinxveen – Het nieuwe college van Waddinxveen bestaat definitief uit drie wethouders. Er is onvoldoende draagvlak bij de PCW, CDA en Weerbaar Waddinxveen om uit één van drie partijen een vierde wethouder voor te dragen.

Door Erik van Leeuwen

Het huidige pact van drie had gehoopt dat de VVD als vierde partij zou aansluiten. De flirt met de liberalen groeide niet echt uit tot een volwaardige relatie. PCW, CDA en Weerbaar Waddinxveen hadden, na het terugtrekken van Gezina Atzema als wethouderskandidaat, de hoop dat de VVD toenadering zou zoeken, maar in plaats daarvan kwam het tot een verwijdering. De VVD koos ervoor om plaats te nemen in de oppositiebanken.

Samenwerken met PvdA/GroenLinks en D66 is geen optie voor de huidige coalitie. Een eventuele vierde wethouder moest dan ook gezocht worden in de drie partijen. Vanzelfsprekend kwam de PCW daar als grootste fractie als eerste voor in aanmerking. Het CDA zag een tweede PCW-wethouder echter niet zitten. “Voor ons is dat niet acceptabel”, zei CDA-fractievoorzitter Bastienne Prins. “Ik moet ook zeggen dat het slechts zijdelings aan bod is gekomen, meer ook niet.”

“Vier wethouders heeft altijd onze voorkeur gehad, maar ons idee was dat met een wethouder van de VVD geweest”, reageerde Martijn Kortleven, fractievoorzitter van de PCW, formateur van het college en wethouderskandidaat. “Met de drie voorgedragen wethouders hebben we een goed team, dat de klus heel goed aankan. Oók dus met drie”, verzekerde hij.

Er staat het college tot de volgende verkiezingen grote uitdagingen te wachten. De financiën moet op orde blijven, wat geen gemakkelijke opgave is in de huidige (corona)tijd, de kostenstijging in het sociaal domein moet beteugeld worden en ook het duurzaamheidsvraagstuk, met de Regionale Energie Strategie op komst, zal veel aandacht vragen.

Verdeling
Het is een zwaar takenpakket, zeker voor drie wethouders. De afgelopen colleges bestonden steeds uit vier wethouders. Sinds de gemeente in 2015 er meer taken heeft bijgekregen vanuit het Rijk, is een college met vier, buiten de burgemeester, steeds nodig gebleken. “Wij als kandidaatwethouders spreken niet van een te zwaar takenpakket”, reageerde Kortleven. “Er moet flink wat gebeuren, dat wel, maar daar zitten we ook voor.”

De afgelopen week zaten de drie voorgedragen wethouders – naast Kortleven zijn dat Brigitte Leferink (CDA) en Kirsten Schippers (WeWa) – met elkaar om de tafel om over de portefeuilleverdeling te praten. Deze week hopen ze daar meer duidelijkheid over te geven.

Het is geen geheim dat Kortleven zelf de portefeuille financiën ambieert. “Ik zou dat zeker een uitdaging vinden, meer zeg ik er niet over”, aldus Kortleven. “Wat we besproken hebben, willen we eerst terugkoppelen naar de fracties. En we hebben begin deze week ook nog een gesprek met de burgemeester en de gemeentesecretaris.”

Het ligt voor de hand dat de drie grote onderwerpen bij verschillende wethouders komen te liggen: Kortleven financiën, Leferink sociaal domein en Schippers duurzaamheid. De wethouders kunnen op woensdag 28 oktober aan de slag, want die avond staat in een speciale raadsvergadering de installatie op de agenda.

Meer berichten