Heintje Konijn-Molenaar legt een roos neer in het bijzijn van haar kinderen. (tekst en foto: Nicole Lamers)
Heintje Konijn-Molenaar legt een roos neer in het bijzijn van haar kinderen. (tekst en foto: Nicole Lamers)

Stolperstein in Piet Heinstraat

Human Interest 779 keer gelezen

Waddinxveen - Burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis denkt maandag 28 maart de eerste Stolperstein in Waddinxveen te hebben onthuld. De ‘struikelsteen’ is te vinden aan de Piet Heinstraat 18, ter nagedachtenis aan Jan Molenaar, exact 80 jaar na zijn overlijden. 

Zijn zus, Heintje Molenaar, die gisteren, op 29 maart, 90 jaar werd, legde een witte roos op de steen met het messing plaatje waarop staat: Jan Molenaar, geb.1918. SOE-agent - verzetsstrijder, gesneuveld op 28-3-1942 in Hellendoorn. Oud is hij niet geworden, maar wie over zijn jonge leven leest, denkt in een spannend jongensboek terecht te zijn gekomen. Molenaar was Engelandvaarder en geheim agent bij de Special Operations Executive (SOE). Hij zou zwaargewond zijn geraakt bij een landing als parachutist. Het verhaal gaat dat hij een zelfmoordpil toegediend zou hebben gekregen door een collega-agent. 

Heintje was de jongste van het gezin Molenaar, dat woonde aan de Piet Heinstraat. Ze was tien jaar oud toen dit allemaal gebeurde. Ze weet er eigenlijk niet zoveel meer vanaf. “Jan gaf me wel eens geld om voor een paar uur een step te huren dat weet ik nog.” Haar zoon, de 70-jarige Gert Konijn, weet dat er in het gezin nauwelijks over werd gesproken. “Van de tien kinderen bij mijn moeder thuis, is er één verdronken, één dood geboren en één dus gesneuveld.” Lange tijd dacht de moeder van Heintje dat deze laatste vermist was en gevangen zat in een Russisch kamp. De marechaussee kwam uiteindelijk toch met het vreselijke nieuws.
Gert Konijn nam het initiatief voor de Stolperstein. “Nu kan mijn moeder het nog meebeleven.” Op meer plaatsen in Nederland en daarbuiten liggen struikelstenen. Kunstenaar Gunter Demnig is er in 1992 mee begonnen; met de stenen worden de slachtoffers van het nationaal-socialisme rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog herdacht. Ze worden altijd in de stoep geplaatst voor de laatste (vrij gekozen) woning van het slachtoffer. Burgemeester Nieuwenhuis bedankte Konijn voor deze ‘waardevolle steen’ die alles zegt over vrijheid en ook nu weer zeer actueel is.