Waddinxveen Wandelt vóór het coronatijdperk.
Waddinxveen Wandelt vóór het coronatijdperk. Foto: archief

Historisch genieten met Wad Wandelt

Cultuur 309 keer gelezen

Waddinxveen - Er is een alternatief bedacht voor Waddinxveen Wandelt. Het organiserend comité heeft, met behulp van het Historisch Genootschap Waddinxveen, voor dit jaar vier nieuwe routes door Waddinxveen bedacht die allemaal een andere kant opgaan, zodat men elkaar niet voor de voeten loopt in coronatijd. Ook zijn de wandelingen niet aan tijd of specifieke data gebonden. De liefhebbers kunnen onderweg opdrachten maken en veel over Waddinxveen leren.

Alle routes starten en eindigen in het winkelcentrum Gouweplein en van daaruit gaan de routes vier verschillende richtingen uit. Wie alle wandelroutes van vijf kilometer loopt, verdient een medaille. 

Om elke tocht een extra dimensie te geven, zijn dit jaar de krachten gebundeld met het Historisch Genootschap Waddinxveen. Tijdens de routes zijn er vragen te beantwoorden zoals: Wanneer en hoe is Waddinxveen ontstaan? Waar komt de naam Waddinxveen vandaan? In welk open water werd er vroeger zwemles gegeven?

Wie liever meer kilometers aflegt, kan twee routes verlengen met een extra rondje door het Gouwebos (plus 3,3 km) en door het gebied van ‘t Weegje (plus 4,5 km). Ook dit staat in het boekje met routes aangegeven.

Corona gooide roet in het eten
Jaarlijks deed jong en oud mee aan Waddinxveen Wandelt, maar vanwege de coronapandemie kon het evenement in 2020 niet doorgaan. “Het was mijn eer te na, om ook dit jaar verstek te laten gaan en dus is er een alternatief bedacht. Ik kwam op het idee door Cees Niemans (83 jaar) die in Hart van Holland vertelde over zelfbedachte puzzeltochten. Een paar weken geleden ben ik bij meneer Niemans op bezoek geweest om wat ideeën uit te wisselen”, vertelt Remco Poot van het comité Waddinxveen Wandelt.

Mede door corona is wandelen erg in populariteit toegenomen. Poot: “Wandelen is ook gezond, het maakt je rustig, het geeft je energie, je verbrandt er calorieën mee, het is goed voor je spijsvertering en ga zo maar door.”

Aanmelden
Inschrijven kan via Waddinxveen Wandelt. Degenen die zich hebben aangemeld, ontvangen een tasje met daarin onder andere het programmaboekje met de routes. Dit gebeurt vanaf de tweede week van juni tot en met 12 juli. 

Vervolgens kunnen de routes de hele zomer worden gelopen. Hierdoor wordt drukte voorkomen en is het gewenste moment naar eigen invulling te bepalen. Wandelen onder het genot van een zonnetje is tenslotte leuker dan wandelen in de regen.

Na het wandelen van de vier routes heb je als vanouds een medaille verdiend. Deze is ook te vinden in het tasje. In het programmaboekje staan allerlei vragen en weetjes voor jong en oud over Waddinxveen, dit staat los van de sportprestatie. Tijdens het wandelen dienen de maatregelen, zoals opgesteld door het RIVM, te worden gehandhaafd. Ook is er geen EHBO aanwezig en wordt gewandeld op eigen risico.

De 24e Waddinxveense Wandelvierdaagse kost elke wandelaar 2,50 euro aan inschrijfgeld. Hiervoor krijgt men een tasje met daarin het programmaboekje, de routes en een medaille.

Het inschrijfgeld dient te worden overgemaakt naar rekening NL51 RABO 036 68 67 105 ten name van Waddinxveen Wandelt, onder vermelding van naam en het aantal personen.