Cultuurhuys De Kroon.
Cultuurhuys De Kroon. Foto: Myriam Dijck

Gemeente wil beheer De Kroon onderbrengen bij aparte stichting

Cultuur 259 keer gelezen

Waddinxveen - Uit een memo over De Kroon blijkt dat de gemeente de rol van de stichting die over het cultuurhuis gaat, mogelijk wil gaan splitsen. Sinds de start van Cultuurhuys De Kroon in 2014 is de hoofdgebruiker Stichting De Kroon die tevens gaat over het beheer/de exploitatie van het gebouw. 

De gemeente meent dat SDK hierdoor een dubbele rol heeft (als beheerder en gebruiker) en dat zo ‘een concurrentiepositie bestaat met de overige gebruikers’. De gemeente stelt voor dat SDK specifiek verder gaat als theaterstichting en dat er een aparte stichting wordt opgericht die alleen over het beheer/de exploitatie gaat onder de naam Beheer De Kroon (BDK). 

Hoe het dan verder gaat na 2024, als het huurcontract afloopt, is nog de vraag. Daar moet gemeentelijk nog een ei over worden gelegd. Mogelijk wordt het huurcontract door de gemeente verlengd of naar andere opties gekeken. 

Knelpunten
De SDK heeft zelf ook aangegeven dat er knelpunten zijn. Zo wordt het als lastig ervaren dat het gebruik van de benedenverdieping gedeeld moet worden. De ruimte is nodig als in- en uitleenbalie voor de bibliotheek, maar ook als foyer bij theatervoorstellingen.

Al een poos blijkt ook het binnenklimaat niet in alle ruimten goed aan te sluiten bij de wensen van de gebruikers. Over de openingstijden van het gebouw wordt in sommige gevallen verschillend gedacht en over de kostenverdeling zijn verschillende inzichten. Gebruikers menen bijvoorbeeld dat de directe kosten sterker stijgen dan de kosten van een normale prijsontwikkeling en men vindt dat de energiekosten geschaard moeten worden onder de directe kosten van het gebouw, aangezien men er geen invloed op kan uitoefenen. 

Het is wel de bedoeling dat de theaterstichting straks het Cultuurcafé blijft runnen. Er moeten hierover wel afspraken worden gemaakt met BDK, bijvoorbeeld over de constante bezetting van de receptie. 

De reorganisatie moet budgetneutraal worden uitgevoerd, vindt de gemeente. Dit houdt in dat bestaande subsidies worden herverdeeld zodat de exploitatie van De Kroon en de afzonderlijke gebruikers geen extra subsidie nodig hebben. Een uitgebreide evaluatie moet nog volgen.