Logo hartvanwaddinxveen.nl

Boem boem bonanza

  •   keer gelezen   Column

Kun je het je voorstellen? Bij de jaarwisseling, als Bohemian Rapsody de Top2000 heeft afgesloten, buiten nieuwjaarswensen uitwisselen met buren zonder het knallen, knetteren en fluiten van vuurwerk om je heen?
De jaarwisseling is het enige moment van het jaar waarop ik me waan in een mesjokke voetbaldroom. Flitsen, knallen, spanning en sensatie, handjes schudden en succeswensen mompelen: zo moet het zijn bij de aftrap van een Champions Leaguewedstrijd.
Naar aanleiding van een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, en sinds het lont in het kruitnotenvat vol pieten door de Sint is meegenomen in de zak, werd pas het vuurwerkdebat geopend. In de politiek, 'de media' en onder elkaar zal komende tijd veel gesproken worden over een eventueel verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk. Een belangrijke reden om afschaffing te overwegen is de schade die vuurwerk jaarlijks aanricht. De jaarwisseling gaat gepaard met honderden (zwaar)gewonde mensen – dieren niet meegeteld – en ruim tien miljoen schade aan gemeentelijk en particulier bezit, van auto's tot schoolgebouwen. Vorig jaar was de helft van de slachtoffers omstander.
Van de vuurwerkvoorstanders zal klinken: moet dit onbekommerde feest ons nu ook al afgenomen worden? Niet iedereen is een rund die stunt, wij blijven niet in gebreke tijdens het afsteken!
Ook ik zou nu instemmen met een vuurwerkverbod, net als dat ik het eens was met de verhoging van de leeftijd voor alcoholconsumptie toen ik die leeftijd al was gepasseerd. Nu ik niets meer heb met vuurwerk is het makkelijk iets te hebben tegen vuurwerk. Misschien ben ik hypocriet en heb ik het lot getart zo lang het leuk was en wil ik de spanning en sensatie van vuurwerk anderen ontnemen. Ik heb mild gestunt. Ik denk dat anderen het geregeld bonter maakten. In verschillende gezelschappen waarin ik met vuurwerk speelde heerste de tendens: het is mij gegund dat ik met vuurwerk stunt. Er werd immers voorzichtig afgestoken, grof geschut werd veelal gemeden. Maar zelfs een watje als ik was ontvankelijk voor experimenten en sensatie. Muurtjes bouwen van rotjes – als professor met kruit in de weer. Knalvuurwerk in putten gooien – heerlijke, doffe knallen! Met grondbloemen een deur proberen open te fikken – zonder kwalijke bedoelingen, ik zweer het, maar evengoed vandalisme. Lawinepijlen de lucht in gooien en rennen voor je leven – de spanning die ermee gepaard ging! Ik ben er zonder bezoekjes aan HALT en lichamelijke schade vanaf gekomen. Ik heb mazzel gehad. Boem boem bonanza. Die experimenten en sensaties misgun ik niemand. Helaas ben ik echter niet degene die gaat over het uitdelen van mazzel. Politiek, overheid en media evenmin. 'Risicobeperking' klinkt saaier dan 'siervuurwerk', maar leuker dan 'letselschade'.
Dan maar geen vuurwerk. En als ik mij in de Champions League wil wanen… Misschien iets met overtollige oliebollen? Toernooitje appelflaptrap met de buurt? Dan valt er nog wat te vegen op nieuwjaarsdag. Da's pas traditie.

Meer berichten