Meer inwoners aantrekken betekent ook meer voorzieningen regelen. (illustratie: Maurice Koelemeij)
Meer inwoners aantrekken betekent ook meer voorzieningen regelen. (illustratie: Maurice Koelemeij)

Payback time voor de gemeente voor groei van het dorp

Algemeen 421 keer gelezen

Waddinxveen - De gemeenteraad heeft bij de raadsvergadering op woensdag 20 maart gekozen voor een groot pakket aan nieuwe voorzieningen. De groei mag wat kosten. “We hebben als gemeente jarenlang geprofiteerd van de groei van inwoners, nu is het tijd om iets terug te doen.”

De zeven fracties in de gemeenteraad straalden eensgezindheid uit bij de visie op de maatschappelijke voorzieningen. Om Waddinxveen van goede onderwijshuisvesting, kinderopvang, sport- en kunstaccommodaties te voorzien moet de komende jaren de portemonnee worden getrokken.

Nut en noodzaak
Normaal gesproken roepen visiedocumenten verschillen op en leiden ze tot stevige discussies, maar bij de visie op de maatschappelijke voorzieningen was elke partij overtuigd van het nut en de noodzaak. Het voorstel van het college bleef in hoofdlijnen overeind en werd op slechts enkele fronten wat aangescherpt. Het was tekenend dat alle ingediende moties en amendementen unaniem door de gemeenteraad werden ondersteund. Zo werd een voorstel van de VVD over sport omarmd. De VVD wil geen speciale behandeling voor wat het college in de visie ‘groeisporten’ had genoemd. “We willen voor alle sportverenigingen aandacht die qua capaciteit in de knel komen”, aldus fractievoorzitter Andrea van der Ploeg.

Kinderopvang
Door D66 werd aangedrongen op een wat stevigere inzet voor de capaciteit van kinderopvang. Omdat PCW het door het college voorgestelde scenario wel genoeg vond, resulteerde dat in het eerste en enige mini-debatje. “En nu moeten we snel aan de slag”, verwoordde Peter Besuijen (CDA) vervolgens de algemene gevoelens van de raad. “De weg ligt open voor groen aan de Gouwe”, meende Nikki ten Zijthoff (PvdA/GroenLinks). Weerbaar Waddinxveen-fractievoorzitter Sylvia Vink vond dat het college moest zorgen voor voldoende financiële armslag. “We hebben geld, laten we wat ambitieuzer zijn dan bij het zwembad.” Veel fracties drongen aan om ook goed te kijken naar mogelijk dubbelgebruik van accommodaties.
(Erik van Leeuwen)