Geen windmolens, maar mogelijk wel zonnepanelen en isolerende maatregelen in de Oostpolderwijk.
Geen windmolens, maar mogelijk wel zonnepanelen en isolerende maatregelen in de Oostpolderwijk.

Deel Oostpolderwijk gaat voor energiemaatregelen

Algemeen 210 keer gelezen

Waddinxveen - Inwoners van de Oostpolderwijk (onder andere bij de Alpherwetering en de Burgemeester Trooststraat, red.) hebben de handen ineen geslagen. Gezamenlijk gaan ze op zoek naar de beste opties voor energiebesparende maatregelen in hun wijk. 

Volgens Gert Konijn, één van de vrijwillige energiecoaches in Waddinxveen die bij inwoners thuis advies geeft, is het initiatief uniek voor Waddinxveen. Konijn heeft zich als energiecoach aangesloten bij het initiatief, dat wordt georganiseerd door de landelijke organisatie Buurkracht.
Konijn: “Er zijn in de wijk tweehonderd adressen aangeschreven, dertig daarvan hebben interesse getoond om mee te doen”, vertelt hij. Woensdag 13 maart was ‘de kick-off’. De wijkbewoners gaan samen een plan maken voor isolerende- en energiebesparende maatregelen in hun woningen. Volgens Konijn is daar nog een hele wereld te winnen.  “De woningen in de Oostpolderwijk zijn van de bouwperiode eind jaren zeventig tot midden jaren tachtig. Naar isolatie werd toen anders gekeken.”

De buurtbewoners worden bij hun plannen ondersteund door experts. “We gaan kijken welke maatregelen het grootste effect hebben. Dan moet je denken aan vloer- en dakisolatie, maar ook zonnepanelen. Het traject gaat van advies tot uitvoering. Uiteraard hopen we ook financieel voordeel te halen uit collectieve inkoop”, aldus Konijn.