Handige Hans laat zien hoe je bomen kan maken.
Handige Hans laat zien hoe je bomen kan maken.

Spons in de blender voor groen en bomen voor Wad Klein

Algemeen 746 keer gelezen

Waddinxveen - De bouw van het miniatuurdorp Wad Klein vordert gestaag. Woensdagmiddag 13 december gaf Hans Mooren uitleg aan andere bouwers hoe je met simpele materialen levensecht groen maakt.

Door Annette van den Berg

Een spons verven met printerinkt of acrylverf, drogen in de magnetron, fijnmalen met de blender en je hebt groen voor bomen en struiken. Een uitgebloeide hortensiabloem doet vervolgens dienst als stam. Eventueel de stam nog wat verlengen met ijzerdraad of met papier, houtlijm op de toppen, even ronddraaien in de sponssnippers en klaar is de boom. Kokosvezels tussen twee ijzerdraden, draaien met de boormachine, beetje bijknippen en je hebt een look-a-like voor een conifeer. Een creatief brein zoals dat van Hans Mooren heeft ideeën genoeg. Voor gras gebruiken de modelspoorbouwers apparaten die wel honderd euro kosten, maar Mooren heeft er zelf één gemaakt met een vliegenmepper van de Action en een doosje uit de keukenla. “Nu weet ik waar mijn bakjes blijven”, zegt zijn vrouw. Ze had het bakje nog niet echt gemist. 

Een aantal modules van miniatuur Waddinxveen is al klaar. Onder andere die van de familie Mooren. Anderen zijn nog volop bezig. Team Petra bouwt nog aan tien karakteristieke panden aan de Brugweg. Albert Grooten werkt mee aan een module waar zijn eigen huis een plekje krijgt. Mooren toont hoe Grooten de conifeer in zijn voortuin kan maken. Wadapen Jesse (12) en Abe (11) maakten onder leiding van Mooren enkele bomen voor hun toekomstwereld

Rivaliteit tussen de groepen is er niet. Zo biedt Ed Vieveen een stukje grastapijt aan. “Neem gerust het hele stuk. Ik heb het weer van een ander gekregen.” Lieneke Huiberts van cultuurplatform KunstKade en initiatiefnemer van Wad Klein is tevreden. Ze is de tel kwijt als het om het aantal deelnemers gaat. “Volgens mij doen zeker veertig mensen mee.” Het eindresultaat van Wad Klein wordt in maart in het verenigingsgebouw Wereldwijd getoond.