Sanne van Benten ging als eerste van start terwijl de heren van VVN Waddinxveen toekijken.
Sanne van Benten ging als eerste van start terwijl de heren van VVN Waddinxveen toekijken.

‘Denk erom, over je schouder kijken en hand uitsteken’

Algemeen 879 keer gelezen

Waddinxveen - De praktische verkeersproef is gisteren van start gegaan en krijgt vandaag, woensdag 24 mei, een vervolg. Daarna weten de 275 leerlingen van groep 7/8 van de diverse basisscholen in Waddinxveen of ze geslaagd zijn of niet. 

“Een keer je hand in het verkeer niet uitsteken, kan gebeuren. Niet te vaak overigens. Maar als je onder de spoorboom doorglipt terwijl het rode licht nog niet is gedoofd, ben je niet goed bij je knetter.” John Mimpen, rij-instructeur van de gelijknamige rijschool, wijst naar zijn hoofd. Hij waarschuwt de leerlingen van de Bethelschool, die op dinsdagochtend om 8.30 uur de aftrap nemen van de praktische verkeersproef, nog maar een keer.  

Dit jaar zou wethouder Femke Vleij het officiële startsein geven, maar om wat voor reden dan ook is ze er niet. “Ze zou hier om 8.15 uur al zijn”, zegt Hennie Both een beetje geïrriteerd. Wethouder of niet, iets over half negen wordt toch echt gestart met de proef. Sanne van Benten (11 jaar) moet als eerste. Of ze dat vervelend vindt? “Ja, ach. Dan kan ik niet afkijken, maar voor de rest maakt het me niet zoveel uit. Ik hoop wel dat het beter gaat dan vanochtend, ik ben een paar keer tegen een paal aangereden.” Haar vriendin roept: “Ben je blind of zo?” Sanne schudt met haar hoofd. “Misschien nog niet helemaal wakker.” 

De meesten zeggen braaf geoefend te hebben. Twee keer is de route van tevoren gefietst met de eigen schoolklas en enkelen hebben het nog dunnetjes overgedaan met ouders of met een vriend of vriendin. Maar nu moeten ze het toch echt alleen doen. Veralie van der Mel (10 jaar) zegt zich niet zo druk te maken. Tegen één verkeerspunt kijkt ze wel op: dat is in de buurt van de Rehobothschool. “Daar heb je ergens wel voorrang en even verderop weer niet.”  Anna Poot (10 jaar) zegt voorrang-situaties in het verkeer soms ook erg lastig te vinden. Maar heel druk om dit examen, maakt ze zich niet. En haar moeder zou ook nog ergens aan de kant staan, dus het moet allemaal wel goed komen.
(Nicole Lamers)