Triangel in aanbouw. (archieffoto Hart van Holland)
Triangel in aanbouw. (archieffoto Hart van Holland)

Woningcorporatie kaatst de bal terug over sociale woningbouw

Algemeen 1.055 keer gelezen

Waddinxveen - Woonpartners Midden-Holland kaatst de bal terug naar de gemeente voor wat betreft het (te) lage aantal sociale huurwoningen in Waddinxveen. 

De gemeente wees eerder met de vinger naar de wooncorporatie die een meer actieve houding zou moeten hebben voor wat betreft het aandragen van geschikte locaties voor sociale woningbouw. Van het vooruitzicht van 30 woningen die dit jaar opgeleverd gaan worden door Woonpartners, zegt de gemeente nog niet zo blij te worden.

Volgens Woonpartners ligt het probleem niet bij het realiseren van sociale huurwoningen, maar wordt het programmeren van sociale huur bij de bouwplannen onvoldoende meegenomen. Dat de gemeente uit onvrede mogelijk wil gaan ‘shoppen’ bij een andere corporatie als Woonpartners, zegt de woningcorporatie niet zoveel te doen. “Corporaties zijn geen concurrenten van elkaar”, schrijft Woonpartners. Zij werken vanuit een maatschappelijke opdracht.

Woonpartners benadrukt dat Waddinxveen zelf haar rol moet pakken. “Wij horen dat de gemeente Waddinxveen voor 30 procent sociale woningbouw staat, hoewel dit niet met zoveel woorden in de woon-zorgvisie is terug te vinden. Echter zien wij in Triangel een schrikbarend laag percentage sociaal.” Woonpartners wijst erop dat er in principe locaties genoeg zijn in Waddinxveen waar sociale woningbouw mogelijk is, zoals Triangel, ‘t Suyt, de Oude Dreef en de Noordkade. Daar zit het probleem volgens Woonpartners niet. Aan het college schrijft de corporatie: “U heeft diverse gemeentelijke instrumenten om doelgroepen vast te stellen, locaties aan te wijzen en de programmering hiervoor te bepalen. Wij zien onvoldoende dat de gemeente deze instrumenten adequaat benut.”