De Raad van State oordeelt over twee weken.
De Raad van State oordeelt over twee weken. Foto archief Hvh

Afvalverwerker Wagro opnieuw naar Raad van State na dwangsom

Algemeen 986 keer gelezen

Den Haag/Waddinxveen - Afvalverwerker Wagro in Waddinxveen heeft de Raad van State gevraagd om een opgelegde dwangsom van maximaal 5000 euro te schorsen. Volgens de advocaat van het bedrijf is niet duidelijk wat de afvalverwerker precies moet doen om te voorkomen dat de dwangsom wordt omgezet in een boete. Maar volgens de provincie, die de dwangsom oplegde, is volstrekt duidelijk wat Wagro moet doen: een goede controle houden op de binnenkomende afvalstromen.

Het geschil over een goede administratie en controle van het afval is al lang een strijdpunt tussen de afvalverwerker en de provincie. De provincie vindt het noodzakelijk dat dit bij Wagro op orde is. Zo kan beter worden vastgesteld of het bedrijf de regels in zijn milieuvergunning goed naleeft.

Het is voor de provincie een eerste stap om te achterhalen waardoor het komt dat er in de omgeving veel wordt geklaagd over stank.

De afvalverwerker steekt veel tijd in het bestrijden van de maatregelen die de provincie inmiddels heeft genomen. De Raad heeft ook al meerdere keren naar het geschil gekeken. En los van deze procedure loopt er nog een rechtszaak van Wagro bij de Raad.

Die zaak gaat over een vorige uitspraak waarin de Raad heeft vastgesteld dat de provincie weliswaar juridisch een verkeerde weg tegen Wagro heeft bewandeld, maar waarin de afvalverwerker wel erkent overtreder te zijn.

Daar komt Wagro nu op terug. Het bedrijf heeft de Raad van State gevraagd om dat oordeel te herzien, omdat het bedrijf zichzelf niet als overtreder ziet. De afvalverwerker voelt zich niet verantwoordelijk voor fouten die door aanbieders van afval al dan niet bewust worden gemaakt.

Met de nieuwe dwangsom wil de provincie toch een betere controle afdwingen door Wagro. Een woordvoerder van de provincie noemde als voorbeeld aangeboden groenafval dat afkomstig bleek te zijn van een bouwterrein. Wagro zou veel beter moeten letten op de locatie waar het aangeboden afval vandaan komt.

Volgens de advocaat van de afvalverwerker is dat ondoenlijk. “Het bedrijf heeft geen personeel beschikbaar voor die extra controle.” Maar de advocate van de provincie bestrijdt dat. Zij stelt dat het veel minder tijd kost dan Wagro zegt.

“Er is helemaal geen sprake van een enorme verandering in de bedrijfsvoering. Het gaat om een verificatieplicht.”
Dat is volgens de advocate een wettelijke plicht. De Raad van State oordeelt over twee weken.